Kırım'da işgalci zulmü: Kırım Tatar siyasi tutsak nefes almakta zorlanıyor

Akmescit'teki tutukevinde alıkonulan siyasi tutsak Timur Yalkabov'un sağlık durumu kötüleşti. Kronik astım hastası olan Yalkabov'un, tutulduğu özel bloktaki koşullar nedeniyle nefes almakta zorlandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2021 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 16:22
https://www.qha.com.tr/

Akmescit'teki tutukevinde alıkonulan siyasi tutsak Timur Yalkabov'un sağlık durumu kötüleşti. Kronik astım hastası olan Yalkabov'un, tutulduğu özel bloktaki koşullar nedeniyle nefes almakta zorlandığı bildirildi.

Rus işgali altında bulunan Kırım'da işgalci güçlerin, 17 Şubat 2021 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerine düzenlediği toplu baskın sonucu alıkonulan Kırım Tatarı Timur Yalkabov'un Akmescit'teki (Simferopol) tutukevinde sağlık durumunun kötüleştiği bildirildi. Yalkabov'un eşi Aliye Mujdabayeva, kocasının tutulduğu özel bloktaki koşullar nedeniyle sağlık durumunun kötüleştiğini, nefes almakta zorlandığını belirtti. Mujdabayeva, "Tutukevinde eski hastalığı nüksetti, astım atakları başladı. Eşim kronik astım hastası. 1 yıl geçerli 3. derece engelli raporu vardı. Daha sonra bu raporu uzatmadık çünkü eşimin kullandığı ilaç ona çok iyi geliyordu. Şimdi hastalığı nüksetti ama tutukevi şartlarında engelli raporu süresini nasıl uzatabileceğimizi bilmiyoruz." diye anlattı.

DUVARLAR VE TAVAN RUTUBET İÇİNDE

Eşinin 2 ay önce özel bloka nakledildiğini, ve orada sağlık durumunun daha da kötüleştiğini söyleyen Mujdabayeva, koğuşta kendisine ranzanın üst katının ve tavandaki küf nedeniyle eşinin nefes almakta zorlandığını belirterek, "Doktor geldi ve eşimi koridora çıkardı. Nefesi düzelince tekrar koğuşa götürdü. Tutukevi müdüründen eşimin başka bir koğuşa nakledilmesini istedim. Eski koğuşundaki koşullar en azından daha iyiydi. Burada ise duvarlar ve tavan rutubet içinde. Hiç nefes alamıyor." dedi.

KIRIM TATARLARINA TOPLU BASKIN

Timur Yalkabov, diğer altı Kırım sakini ile birlikte, 17 Şubat 2021 tarihinde işgalcilerin Karasubazar (Belogorsk), Bahçesaray, Akmescit (Simferopol), Akyar (Sivastopol) ve İçki (Sovyetskoye) bölgesinde düzenlediği toplu baskınlardan sonra alıkonuldu. Alıkonulanlardan biri olan Abdulboriy Mahamadaminov aynı gün serbest bırakıldı. Öte yandan; Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov hakkında tutuklama kararı alındı.