Kırgızistan'dan Tacikistan ile müzakerelere devam sinyali

Kırgızistan'dan Tacikistan ile müzakerelere devam sinyali

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2022 22:45
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, bugün Birleşmiş Milletler'in 77. Oturumu'nda Genel Kurul'a hitap ederek, Tacikistan gerilimine dair açıklamalarda bulundu. Caparov, Kırgızistan'ın müzakereye açık olduğu mesajını verdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızistan'ın uluslararası ortakların arabuluculuğunda sınır konusunu görüşebileceklerini ifade etti. Caparov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklama yaparak; Tacikistan-Kırgızistan sınır gerginliğinde gerilimi azaltmak için müzakerelere hazır olduklarını ifade etti. Caparov, "Elbette her karar karşılıklı olarak kabul edilebilir olmalıdır. Sınır bölgelerinin müzakerelerine ve açıklığa kavuşturulmasına her zaman hazırız" dedi.

KIRGIZİSTAN-TACİKİSTAN SINIRINDA ÇATIŞMA

Kırgızistan ve Tacikistan arasında yıllardır anlaşmazlık olan sınır sorunu, Nisan 2021’de çıkan silahlı çatışmanın üzerinden aylar geçmesine rağmen bölgede karşılıklı anlaşmazlıklar ve gerginlik içinde devam ediyor. Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanlığından, 14 Eylül 2022 tarihinde yapılan resmi açıklamada, Batken’e bağlı Bulak-Başı köyünde Tacik askerleri, ateşkes emrine uymadan, Kırgız askerlerini öldürdüğünü ve köprüyü vurduğunu duyurmuştu.

KIRGIZİSTAN’DA CAN KAYBI 94 OLDU

Açıklanan son bilgilere göre Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda can kaybı 94’e yükseldi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 14-17 Eylül tarihlerinde Kırgızistan’ın egemen topraklarında yaşanan olayların Tacikistan’ın Kırgızistan’a karşı önceden planlanmış silahlı saldırı eylemi olarak görüldüğü belirtildi. Açıklamada, “140 bine yakın kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. Çok büyük maddi zarar verildi” ifadeleri yer aldı.