Kırgızistan'da uranyum üretimine tepki

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 18:13
https://www.qha.com.tr/

Çevreci hareketlere mensup aktivistlerden oluşan yaklaşık 200 eylemci, başkent Bişkek'teki Maksim Gorki Parkı'nda toplandı.

"Uranyum yatakları kapatılsın" ve "Uranyum üretimini yasaklayan bir kanun istiyoruz" yazılı pankart açan göstericiler, uranyum üretiminin durdurulmasını istedi.

Uranyum üretiminin, doğa, turizm ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini savunan göstericiler, hükumete ve meclise çağrıda bulunarak uranyum üretimi için verilen lisansların iptal edilmesini talep etti.

Göstericiler, hükümetin uranyum keşfi ve üretimi için 12 lisans verdiğini iddia etti.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI DÖNEMİNDE RUS BİLİMCİLERİN ÜLKEYE GELMESİYLE BAŞLADI

Eyleme katılan Ay-danek adlı çocuk gazetesinin sahibi Toktayım Umetaliyeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da, İkinci Dünya Savaşı döneminde Rus yer bilimcilerin ülkeye gönderilmesi ile başlayan uranyum üretiminin bağımsızlık tarihinde durdurulduğunu hatırlatarak, "Uranyum üretiminin tamamen yasaklanmasını istiyoruz." dedi.

BÖLGEDE YAKLAŞIK 20 URANYUM YATAĞI BULUNUYOR

Kırgızistan'da yaklaşık 20 uranyum yatağının bulunduğunu belirten Umetaliyeva, önceki hükümetlerin uranyum üretimi için verdiği lisansların iptalini istediklerini ve eski yetkililerinin sorumluluklarının gözden geçilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Umetaliyeva, Kırgızistan'daki Issık Göl bölgesinin tatil merkezi olduğunu belirterek, "Issık Göl su kaynakların merkezidir. Uranyum üretimi özellikle bu bölgede yasaklansın istiyoruz." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

"YurAsya Kırgızistan" adlı Kanada-Kırgızistan ortaklığındaki şirketin uranyum üretim çalışmaları, bölge halkının tepkisini çekmişti.

Bunun üzerine hükümet, şirketin uranyum çalışmalarını durdurmuş ve şirketin çalışmalarının çevresel etkilerinin araştırılması için komisyon kurmuştu.

Tepkiler üzerine şirket, tüm araç ve gereçlerini bölgeden güvenli bir yere taşımıştı.