Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Atambayev davasında geri adım atmıyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Atambayev davasında geri adım atmıyor

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2019 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2019 16:41
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede bir avuç insanın değil, bütün bir halkın çıkarlarını savunacaklarını belirterek Almazbek Atambayev'e mesaj gönderdi.

Kırgızistan'da eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, yolsuzluk suçlamasıyla dokunulmazlığı kaldırılarak soruşturmaya tabi tutulmuştu. Sabık Cumhurbaşkanı, soruşturmayı tümüyle reddederek Ceenbekov'a karşı bayrak açtı.

Geçen hafta Kırgızistan'daki Rus askeri üssünden Moskova'ya uçarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Atambayev, Kırgızistan'daki duruma müdahil olma çağrısında bulundu. Atambayev, eğer mevcut yönetimin kendisine karşı açılan soruşturmaları kapatmaması halinde ülkede büyük protestoların başlayacağı tehdidini yöneltmişti.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov Çuy bölgesine yaptığı ziyarette, "Ben bir grup insanın çıkarlarını reddedebilirim, ancak halkımın çıkarlarına karşı asla hareket edemem." dedi.

Ceenbekov, Kırgızistan'ın kalkınması yolunda devlet başkanlarının aktivitelerinin halk tarafından açık bir şekilde görülebilmesinin şart olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Benim hedefim, görevim bittiğinde halkın vicdanında temiz bir şekilde kalmaktır. İnsanların hafızasında iyi bir yer edinmek istiyorum. Benim için devletin, halkın çıkarları her şeyden üstündür. Ben bir grup insanın kişisel çıkarlarına karşı çıkabilirim, ancak halkımın, devletimin, vatanımın çıkarlarına asla ihanet edemem."

"ATAMBAYEV MESELESİ KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜLECEK"

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Atambayev'in içerisinde bulunduğu soruşturmaya dair de açıklamalarda bulundu:

"Kırgız halkının Atambayev'e açılan soruşturma hakkında ilgili olduklarını biliyorum. Kendisinin etrafında olan son gelişmeler doğal bir gündem haline geldi. Hukukun çerçevesinde kanunlara uyularak bu sürecin devam ettirilmesi gerekiyor. İşte ancak böyle ülkemiz kalkınabilir. Almazbek Atambayev'in davasına kanun dışı müdahaleler yapılamaz."