"Kıbrıs nasıl önemliyse, Kırım da o kadar önemli"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, işgal altındaki Kırım ve Kırım Tatarlarıyla ilgili kritik değerlendirmelerde ve açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2019 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2019 17:56
https://www.qha.com.tr/

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, işgal altındaki Kırım ve Kırım Tatarlarıyla ilgili kritik değerlendirmelerde ve açıklamalarda bulundu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Parlamenter Asamblesi toplantılarına katılan CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi Çakırözer, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yaşanan hak ihlalleri, Kırım'da ve Ukrayna'da yaşanan son gelişmeler ile yaklaşan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 75. yıl dönümüne ilişkin konuları QHA (Kırım Haber Ajansı) mikrofonlarına değerlendirdi.

https://youtu.be/dbDM8Y1cUwM

TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenterler Ansamblesi Türkiye heyeti üyesi olarak, Brüksel'deki NATO toplantısında NATO ülkelerinden gelen milletvekilleri ile bölgedeki son gelişmeleri konuştuklarını ifade etti. Burada Ukrayna'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de gündeme geldiğini ifade eden Çakırözer, oturumlardan birinin de Ukrayna ve bölgesindeki güvenlik durumu olduğu vurguladı.

Yapılan toplantıda Ukrayna'nın yeni yönetiminin ve Rusya'ya karşı politikalarının gelecekte nasıl olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu CHP Milletvekili Utku Çakırözer şu sözlerle aktardı: "Ukrayna'nın yeni Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy'in dış politikasındaki öncelikleri hakkında sorular sordum. Biliyorsunuz Eskişehir, Türkiye'de Kırım Tatarlarının en fazla yaşadığı illerin başında geliyor. Ama aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olduğum için. Türkiye'nin Kırım meselesi ve Kırım Tatarları meselesi çok önemli bir meseledir. O bakımdan sayın Zelenskiy'in dış politika öncelikleri Kırım meselesinin önemli olması gerektiğini ifade etti. Nasıl ki, Poroşenko döneminde Kırım Tatarları ve Rusya'nın 5 yıl önceki işgal meselesi nasıl öncelikli bir politika ise, Rusya'nın bu kabul edilemez tavrına karşı çıkmak öncelikli bir konu ise Ukrayna'nın yeni dönemde de hem iç hem de dış politika önceliklerinin bu olması gerektiğini düşünüyorum. "

http://qha.com.tr/kryim-tataryi/zelenskiye-kirim-cagrisi/27312/ "KIRIM TATARLARININ HAKLARININ ULUSLARARASI ALANDA SAHİPLENİLMESİ LAZIM"

"Çünkü birçok soydaşımız biliyorsunuz şu anda Ukrayna'da yaşıyor. Şu anda sürgündeler ve vatanları Kırım'da yaşayamıyorlar. Kırım Tatarlarının haklarının uluslararası kamuoyu tarafından sahiplenilmesi lazım. Ukrayna'daki yeni yönetimin bu konuyu vazgeçilmez bir öncelik olarak kabul etmesi lazım. "

Çakırözer, NATO toplantısındaki konuşmasında bu beklentilerinin sadece bir Eskişehir ve Türkiye milletvekili olarak kendisinin değil tüm NATO üyesi ülkelerin de ortak kanaati olduğunu ifade etti.

Kırım'da işgalden bu yana çok büyük insan hakları ihlallerinin yaşandığını vurgulayan Milletvekili Çakırözer, bu konuda Batının Rusya'ya her türlü uyarıyı yaparak yaptırımları uygulamaya koyduğunu hatırlattı.

Bu yaptırım düzeni konusundaki baskının yeni Ukrayna yönetimince de sürdürülmesi gerektiğini belirten Çakırözer, "Zelenskiy yönetiminin göreve gelmesinden itibaren önceliklerinden birinin mutlak surette Kırım Tatarlarının haklarının korunması olmalıdır" dedi.

"KIBRIS NASIL BİZİM İÇİN ÖNEMLİ İSE KIRIM DA BİR O KADAR ÖNEMLİDİR"

"Ben bir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekiliyim ama Türkiye'de yaşayan herkes hangi görüşten olursa olsun inanıyorum ki Kırım'da yaşananların kabul edilemez olduğu konusunda hemfikirdir. Nasıl bizim için Kıbrıs konusu önemliyse, Filistin konusu önemliyse, vazgeçilmezse bence Kırım'daki soydaşlarımızın hak ve hukuku da onların özgürlükleri de bir o kadar önemlidir. Onlara yapılan her türlü hak ihlali sona erdirilmelidir. 5 yıl önceki uluslararası hak ihlallerinin de BM (Birleşmiş Milletler) tarafından kayda geçirilmiş olan hak ihlallerinin de artık sona ermesi gerekir."

"ESKİŞEHİR'DEKİ KIRIM TATARLARI HER NEFESLERİNİ KIRIM'DAKİ SOYDAŞLARIMIZLA BİRLİKTE ALIRLAR"

Rusya'nın politikalarını değiştirmesinin bölgedeki ve dünyadaki durumu olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Çakırözer bu hususla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: "Eskişehir'de akrabalarımız, komşularımız 100 binin üzerinde soydaşımız yaşıyor. İlk sürgünde gelmişler, şimdi gelenler de var. Onlar neredeyse her nefeslerini Kırım'daki soydaşlarıyla birlikte alıyorlar."

"KIRIM'DA BARIŞ VE HUZUR OLURSA TÜRKİYE'DE DE BARIŞ VE HUZUR EGEMEN OLUR"

"Kırım'da yaşanan bir hak ihlali, hukuksuzluk ve zorbalık olduğunda onun yansıması Eskişehir'de yaşanıyor. Yani o yüzden Rusya elbette Türkiye'nin komşusu ancak orada yapılan yanlışlar bizim bölgemizi ve Türkiye'yi ve elbette Eskişehir'i etkiliyor, bu (politikalar) yanlıştır diyorum."

KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİNİN FAALİYETLERİ

"Görebildiğim kadarıyla tüm Kırım Tatar diasporası ve soydaşlarımızın yaşadığı tüm dünyada en etkili derneklerden biri de Kırım Derneği. Onlar da bu konuda sadece beni değil tüm partileri bilgilendiriyorlar.

Zaman zaman ben de mecliste görüyorum. Diğer partilerden milletvekilleri, Kırım'da yaşanan hak ihlalleri ve Rusya'nın bu politikaları hakkındaki rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Tek arzumuz bölgede huzur olsun Kırım'da ne kadar hukuk ve demokrasi egemen olursa biz Türkiye'nin de huzurlu ve mutlu olduğunu görürüz.

Komşunuz ne kadar mutluysa siz de o kadar mutlusunuzdur. Bizim Eskişehir'deki Tatar hemşehrilerimiz ne kadar mutlu ise Türkiye'de biz de aynı şekilde mutlu oluruz."

ESKİŞEHİR'DE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜN 75. YIL DÖNÜMÜ ANMASI

Kırım Tatar sürgününün 75. yıl dönümünde Eskişehir'de gerçekleştirilecek anmaya da değinen Çakırözer, "18 Mayıs 1944 sürgününün yıl dönümünde Eskişehir'de her yıl sadece ben değil başka partilerden, vekillerden tüm belediye başkanlarımız hep hazır oluyoruz. Bu yıl da aynı olacak. Bu yıl özellikle bu duyarlılığı daha fazla göstermek zorundayız sürgünün yıl dönümünde." açıklamasında bulundu.

Milletvekili Çakırözer son olarak, "Rusya'nın bazı girişimleri var orada bir cami açıp uluslararası toplumu oraya yönlendirmek gibi" diyerek Rus yönetiminin Erdoğan'ı da davet etme girişiminde bulunmasına ve Kırım'ın işgalini meşrulaştırma çabalarına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Röportaj: Esma Kasar

http://qha.com.tr/haberler/isgalciler-erdogan-in-olasi-kirim-ziyaretine-hazirlaniyor/25605/