Kazakistan'da yeni alfabeye geçiş süreci: Kazak Milli Kütüphanesinden Latin alfabesi dersleri

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 18:06
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan'da kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 2017 yılında ülke çapında kullanılan Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçme hamlesinin ardından Kazakistan Milli Kütüphanesi, ücretsiz olarak verilen kurslarla vatandaşlara Latin alfabesini öğretiyor.

Kurslara, şimdiye kadar binin üzerinde katılım olduğu belirtiliyor.

Kazakistan Milli Kütüphanesi Müze Müdürü ve Kazakça öğretmeni Moldir Baymuhamedova, AA'ya verdiği mülakatta, Latin alfabesine geçiş kararından bir hafta sonra kütüphanede Latin alfabesi salonu açarak yeni alfabeyi öğrendiklerini belirtti.

"BABALARIMIZIN KULLANDIĞI ALFABENİN TARİHİNİ ANLATIYORUZ"

Baymuhamedova, bugüne kadar binin üzerinde kişinin kursa katıldığını aktararak, "Burada Latin harflerinin kullanıldığı yeni Kazak alfabesini, harflerin okunuşu ve yazılışını öğretmenin yanı sıra eskiden babalarımızın kullandığı Latin alfabesinin tarihini de anlatıyoruz." dedi.

Müze Müdürü Baymuhamedova, İngilizce bilen kursiyerlerin yeni Kazak alfabesini daha kolay öğrendiklerine dikkat çekerek, her yaş ve gruptan insanın eğitimlere katıldığını ifade etti.

KAZAKİSTAN'DA 2017'DE BAŞLAYAN SÜREÇ HIZLA DEVAM EDİYOR

Kazakistan'da 1929'dan 1940'a kadar Latin alfabesini kullanıldı ancak daha sonra Sovyetler Birliği'nin baskıcı ve totaliter yapısı nedeniyle Kiril alfabesine geçildi.

2017 yılına gelindiğinde Kazakistan'ın kurucu ve ilk Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülke çapında "Manevi Canlanma(Ruhani Jangıru)" projesini hayata geçirdi. Bu projenin ilk adımlarından birisi de Latin alfabesine dönüş kararı oldu. Kazakistan'da, Latin alfabesine geçiş kararının alınmasından itibaren Dil-Hazine Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi faaliyete geçirilerek Kazak halkına, yeni alfabenin kuralları ve yapısı tanıtılmaya başlandı.

Ülke ambleminden ders kitaplarına yeni alfabeyi her alanda uygulamaya geçiren Kazakistan'da, tüm resmi sürecin 2025'e kadar tamamlanması planlanıyor.