Kazakistan'da Nazarbayev'in eşinin önerdiği ders okul müfredatlarından kaldırıldı

Kazakistan'da Nazarbayev'in eşinin önerdiği ders okul müfredatlarından kaldırıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2022 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2022 18:41
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eşi Sara Nazarbayeva tarafından tanıtılan "Kendini Tanımak" dersini zorunlu okul müfredatından kaldırmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Basın Servisi, Kazakistan’da 2022-2023 eğitim öğretim müfredatını güncelleneceğini duyurdu.

Kazakistan’da hükumet karşıtı protestolardan sonra ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in oluşturduğu devletin “kemik kadrosu”, devlet kurumlarının yetkilileri değiştirilmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev’in başkanlığında içişleri ve eğitim bakanlıklarında bir takım reformlara gitti. Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, 18 Şubat 2022 tarihinde, Nazarbayev'in eşinin tanıttığı "Kendini Tanımak" dersi zorunlu okul müfredatından çıkardı.

KAZAKİSTAN’DA 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA NAZARBAYEV’İN EŞİNE AİT ZORUNLU DERS KALDIRILACAK

Kazakistan’da Eylül 2022'den itibaren müfredat güncellemesi kapsamında zorunlu ve seçmeli derslerde değişiklikler getirilecek. Nazarbayev'in eşinin tanıttığı "Kendini Tanımak" dersi zorunlu okul müfredatından çıkartılarak seçmeli ders statüsüne getirilecek.

NAZARBAYEV’İN EŞİNE AİT ZORUNLU DERS 2009’DA KABUL EDİLDİ

Kazakistan’da Nazarbayev'in eşinin tanıttığı "Kendini Tanımak" dersi zorunlu 2009 yılında okul müfredatında yer aldı. Bu tarihten itibaren Kazak gençlerini ruhsal, mental ve kendini tanıma konusunda güçlü bir rehber olacağı düşünülmüştü.  Bu yılın Ocak ayında meydana gelen olaylar sırasında Tokayev, Güvenlik Konseyi başkanlığı görevini üstlendiğini duyurdu. Nazarbayev daha sonra hak ettiği bir dinlenmeye geçtiğini ve "Tokayev'in tam yetkiye sahip olduğunu" söyledi.

28 Ocak 2022 tarihinde Kasım Comart Tokayev, Nazarbayev'in kurulduğu 1999 yılından bu yana liderliğini yaptığı iktidardaki “Nur Otan” partisinin başkanı oldu. Bu koltuk, 2019'da cumhurbaşkanlığından istifa ettikten sonra onunla kaldı. Nazarbayev'in kızı Dariga, partinin siyasi konseyinin yeni oluşumuna dahil edilmedi. Buna ek olarak, Nazarbayev ile yakından ilişkili birkaç üst düzey yetkilinin yanı sıra akrabaları da görevlerinden alındı.

KAZAKİSTAN'DA HÜKUMET KARŞITI PROTESTOLAR VE NURSULTAN NAZARBAYEV

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev tarafından, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in siyasi yetkilerini kaldıran kanun onaylandı. Böylece Nazarbayev’in Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Halk Asamblesi’ndeki “ömür boyu başkanlık” yetkileri kaldırıldı. Kazakistan Parlamentosu Meclisi, 19 Ocak 2022 tarihinde yapılan toplantıda, Nursultan Nazarbayev’in Halk Meclisi ve Güvenlik Konseyi’ndeki ömür boyu başkanlık görevinin kaldırılmasını öngören yasa tasarısını onaylamıştı. Bundan önce Nazarbayev’in Nisan 2021 tarihinde Kazakistan Halk Meclisi’ndeki başkanlık yetkilerini mevcut Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev’e devrettiği bildirilmişti. Nazarbayev, Ocak ayı başında yaşanan protestolar sırasında da Güvenlik Konseyi’ndeki başkanlık görevini Tokayev’e devretmişti.Kazakistan Cumhurbaşkanlığından bugün yapılan açıklamada, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in siyasi yetkilerini kaldıran kanunu imzaladığı bildirildi. Tokayev, Anayasa’daki Birinci Cumhurbaşkanı-Elbaşı yasasında yapılan bazı değişiklikleri öngören kanunu onayladı. Böylece, Nazarbayev’in Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Halk Asamblesi’ndeki “ömür boyu başkanlık” yetkileri kaldırıldı. Diğer yandan ülkenin iç ve dış politikasına dair devlet girişimlerinin Nazarbayev ile kararlaştırılmasını öngören madde de çıkartılmış oldu. Kazakistan’ı yaklaşık 30 yıl yöneten Nursultan Nazarbayev, 2019’da Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti ancak Kazakistan Güvenlik Konseyi ve Kazakistan Halk Asamblesine ömür boyu başkanlık yapma hakkını saklı tutuyordu.