Kazak Boksunda Yeni Şampiyon: Firuza Şaripova

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2020 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2020 16:14
https://www.qha.com.tr/

Kazak boksör Firuza Şaripova, 22 Ağustos'ta Tanzanyalı boksör Happy Daudi'yi yenerek Kazan'da Uluslararası Boks Birliği Dünya Kadın Süper Hafif Sıklet Şampiyonluğunu kazandı. 10 turlu mücadelenin henüz beşinci turundayken şampiyonluğunu ilan eden sporcuyu Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev sosyal medya üzerinden tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev sosyal medya üzerinden, "Seçkin sporcumuz Firuza Sharipova'yı IBA dünya şampiyonluğu mücadelesinde kazandığı kıymetli zaferi için tebrik ediyorum. Başarılarının devam etmesini diliyorum.'' mesajını paylaştı.

Firuza Şaripova BOKSA VEDA ETMİŞTİ

Şaripova, henü 21 yaşındayken sonra ülkesinin ilk kadın profesyonel boksörü oldu ve WBC gümüş unvanının yanı sıra kadınların IBA hafif sıklet unvanını da kazandı.

Şaripova, Nisan 2019'da Rus Anastasia Trisheva'yı yendikten sonra Haziranda Ekaterinburg'da Global Boxing Forum'da Yulia Kutsenko ile karılaşmayı beklerken şaşırtıcı bir açıklama yaparak maddi desteği olmadığı için profesyonel sporu bırakmıştı. Sosyal medyadan sevenlerine seslenen Şaripova, "Sevgili arkadaşlar! Spor kariyerimi bitirmeye karar verdim. Mükemmel çalışmaları için antrenörlerime, menajerime ve ekibime teşekkür etmek istiyorum! onlarla birlikte Kazakistan için birçok rekor kırdık. Kazakistan'da bizden başka hiç kimse bu kadar kısa sürede profesyonel boksta bu kadar harika sonuçlar elde edemedi. ” diyerek veda etmişti.

Şaripova, kazandığı bu zaferle profesyonel spor kariyerini de yeniden başlatmış oldu.

Kazandığı zafer tüm Kazakistan'da sevinçle karşılanan kadın boksör, ülkeyi uluslararası arenada temsil eden bir sporcu olarak Cumhurbaşkanından tebrik almanın son derece keyifli olduğunu söyleyen Şaripova, ''Ben de destekleri için hayranlarıma müteşekkirim. Bir sürü güzel mesaj aldım. Bizim için en önemli şey sevenlerimizin desteğidir." dedi.

SATTARHANOV 20 YAŞINDA OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLDU

Kazakistan 1991 yılında bağımsız olduğundan beri pek çok spor dalında önemli başarılar elde etti. Ancak Boksun ülkede çok farklı bir yeri var. Kazaklar 1996'dan beri katıldıkları müsabakaların çoğundan altın madalya ile döndüler.

Bekzat Sattarhanov

Özellikle Bekzat Sattarhanov genç yaşta ülkenin kahramanlarından birisi oldu.

4 Nisan 1980'de Türkistan'da doğan Bekzat'ın boksa başladıktan sadece iki ay sonra yerel yarışmalarda kazandığı başarı herkes için bir sürpriz oldu. Ardından 18 yaşındayken Asya Gençlik Şampiyonası ve 1998 Dünya Gençlik Şampiyonasında gümüş madalya kazandı. 19 yaşında Orta Asya Şampiyonasında gümüş madalya kazandı ve ardından Asya Şampiyonu ve Orta Asya Şampiyonu oldu. Kazak boksör henüz 20 yaşında 2000 yılında Olimpiyat şampiyonu oldu. 2001 Olimpiyat Oyunlarından kısa bir süre önce Türkistan'dan Çimkent'e doğru giderken bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Bekzat Sattarhanov Kazak gençlerine örnek oldu, ülkede spora olan ilginin artmasını sağladı. Vefatı tüm ülkeyi yasa boğarken adına şiirler, şarkılar ve filmler yapıldı. 205 yılında Sattarhanov'a ithafen pul basıldı.

KAZAK BOKSÖRLERİN ULUSLARARASI BAŞARILARI DEVAM EDİYOR

2000 yılında Sidney Olimpiyatlarında 91 kiloda Muhtarhan Dildabekov olimpiyat ikinciliği elde etmişti.

Galib Jafarov, 2003 Dünya Boks Şampiyonasında 57 kg'da altın madalya kazandı.

Gennady Golovkin, 2016 yılında orta sıklette dünya şampiyonu oldu.

Birjan Jakupov, 2013 yılında Almatı’da gerçekleştirilen Dünya Boks Şampiyonasında 46-49 kilolar arasında gerçekleştirilen müsabakalar sonunda şampiyonluğu elde etti.

Son dönemde yıldızı parlayan genç Kazak boksör Sadriddin Ahmedov, 2019 yılında Dünya Boks Konseyinin gerçekleştirdiği orta sıklet müsabakasında Meksikalı rakibini nakavt ederek Kanada'da dünya şampiyonu oldu.