Karabağ Zaferi'nin ikinci yıl dönümünde şehitler unutulmadı

Karabağ Zaferi'nin ikinci yıl dönümünde Azerbaycanlı şehitler unutulmadı

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 10:49
https://www.qha.com.tr/

Karabağ Zaferi'nin ikinci yıldönümünde Azerbaycan halkı şehitlerini unutmadı. Zafer kutlamalarının yanı sıra İkinci Şehitler Hiyabanı'na yürüyüş başlatan Azerbaycan halkı vatanları için kan döken şehitleri ziyaret etti.

Azerbaycan'ın Ermeni güçlere karşı başlattığı 44 günlük Karabağ Savaşı 10 Kasım 2020'de zaferle sonuçlandırıldı. Yaklaşık 30 yıl Ermenistan'ın işgali altındaki bölgeleri kurtarmak amacıyla 27 Eylül 2020'de başlattığı harekatı kazanan Azerbaycan, ülke bayrağını dikti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla 10 Kasım ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olması dolayısıyla zafer günü 8 Kasım ilan edildi.

AZERBAYCAN HALKI ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

Azerbaycan halkı zafer kutlamalarında savaşta verdiği 2 bin 907 şehidini unutmadı. Azerbaycan halkı İkinci Şehitler Hiyabanı'na vatanları için kan döken şehitler için dua okudu. Şehitlik ziyaretinin ardından halk, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de zafer yürüyüşüne başladı.

KARABAĞ ZAFERİ

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıl Ermeni işgali altında kalan topraklarını kurtarmak için başlattığı harekat 27 Eylül 2020’de başladı. 10 Kasım 2020’de barış anlaşmasıyla sonra eren savaş, 44 günde gelen büyük bir zaferle işgal altındaki Karabağ topraklarının büyük bölümü kurtarıldı.Ermenistan, savaş sürecinde  sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.Türkiye Azerbaycan’a  savaş süreci boyunca her türlü destekte bulundu. Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.