Kanada, Avustralya ve Japonya’dan Rusya’ya yaptırım kararı

Kanada, Avustralya ve Japonya’dan Rusya’ya yaptırım kararı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 16:22
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki ayrılıkçıların sözde bağımsızlığının tanınması açıklamasının ardından bugün ABD başta olmak üzere Kanada, Avustralya ve Japonya yaptırım uygulayacağını duyurdu. Yaptırım kararlarını duyuran ülkeler Rusya’nın ekonomisinin gerileceğini vurguladı.

Kanada, Avustralya ve Japonya, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları tanımasının ardından Moskova'ya yönelik yaptırım kararı aldı. Kanada, Avustralya ve Japonya aldıkları yaptırım kararlarını basın toplantısı sonrası açıkladı.

KANADA’NIN RUSYA’YA YAPTIRIM KARARI

Kanada, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma ve bölgeye asker görme kararına yanıt olarak Rusya'ya yeni yaptırım kararları aldığını duyurdu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau basın toplantısı düzenleyerek Rusya’ya yaptırım kararının uygulanacağını duyurdu. Başbakan Trudeau, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermeksizin sözde Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan Rusya’ya uygulayacağı yaptırımları açıkladı.

Başbakan Trudeau, “Rusya'nın küstah provokasyonları dünyadaki güvenlik ve barış için bir tehdittir” diyerek Kanada'nın “Rus saldırganlığı” karşısında NATO'yu desteklemek için Letonya ve çevredeki bölgeye ek olarak 460 kadar Kanada Silahlı Kuvvetleri üyesi gönderdiğini söyledi. Kanada Başbakanı Trudeau, ekonomik yaptırımların ilk aşamasında Kanadalıları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tanıdığı ayrılıkçı bölgeler, Donetsk ve Lugansk ile tüm finansal anlaşmalardan men edeceğini bildirdi. Başbakan Trudeau ilaveten, yaptırımların ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararına oy veren Rus Parlamentosu üyelerini de hedef alacağını ve Kanadalıların, Rus devlet tahvillerini satın almalarının yasaklayacağını söyledi.

AVUSTRALYA’NIN RUSYA’YA YAPTIRIM KARARI

Avusturalya Başbakanı Scott Morrison, Rusya Güvelik Konseyi’nin 8 üyesine ve bazı kurumlara yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Başbakan Morrison, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıyan Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımların görüşüldüğü Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısı gerçekleştirdi. Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısının ardından, alınan kararlarla ilgili açıklamada bulundu.

AVUSTRALYA DERHAL RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULAYACAKTIR

Avustralya'nın, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine seyahat yasakları ve mali yaptırımlar uygulayacağını bildiren Morrison, “Avustralya her zaman zorbalara karşı durur ve biz Rusya'ya karşı duracağız. Avustralya derhal bazı Ruslara yaptırım uygulayacaktır” dedi.

“Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin fiilen başladığını” kaydeden Morrison, Rus devlet bankası ve bağlantılı diğer bankalara da yaptırım uygulanacağını söyledi. “Ukrayna'ya yönelik tam ölçekli bir işgalin, 24 saat içinde başlayabileceğini” belirten Morrison, ülkesinin siber güvenlik konusunda harekete geçmeye başladığını ve karşı hamlelere hazırlanacağını ifade etti.

Morrison, Donetsk ve Lugansk'ta telekomünikasyon, petrol, gaz ve askeri rezervler de dahil olmak üzere, birçok sektörde sermayeye erişimi bulunan kurumlara uygulanacağını belirtti.

JAPONYA’NIN RUSYA’YA YAPTIRIM KARARI

Japonya, Ukrayna'ya yönelik hamleleri karşısında Rusya'ya ekonomik yaptırım kararlarını duyurdu. Japonya, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından aldığı ekonomik yaptırım kararlarını açıkladı.

Başbakan Fumio Kişida, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu iki bölgeden resmi yetkililere vize tahsisini askıya alınacağını ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı. Başbakan Kişida, bu bölgelere yönelik ithalat ve ihracatın askıya alınacağını ve Japonya içinde Rusya'ya ait yeni tahvil ticaretinin yasaklanacağı da sözlerine ekledi.