Josep Borrell: Ukrayna'daki savaşın ve vahşice saldırıların faillerini adalete teslim edeceğiz

Josep Borrell: Ukrayna'daki savaşın ve vahşice saldırıların faillerini adalete teslim edeceğiz

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 04:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 04:45
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ikinci ayını geride bıraktı. Ukrayna topraklarında işgalci Rus güçlerinin işlediği savaş suçları, işkence ve katliamlar, uluslararası kuruluşlar tarafından soruşturulacak ve failleri yargı önüne çıkarılacak. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Savaşın ve vahşice saldırının faillerini adalete teslim edeceğiz. Buça, Mariupol ve diğer Ukrayna şehirlerini ziyaret ederken sokakta yatan cesetler ve korkunç resimler uzun süre hafızamıza kalacak.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı basın açıklamasında, işgalci Rus ordusunun saldırganlığına müsamaha göstermenin, daha güçlü ordulara sahip ülkelerin kendi isteklerini başkalarına dayattığı ve uluslararası kuralların cezasız bir şekilde göz ardı edildiği tehlikeli bir dünyaya kapı aralayabileceğini dile getirdi.

BORRELL: ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ VE BM İVEDİ BİR ŞEKİLDE ÇARE BULMASI LAZIM

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus ordusunun Ukrayna’daki yaptığı vahşi katliamlara ve saldırılara tepki göstererek, “Uluslararası Ceza Mahkemesi ve tüm BM sistemleri hızlı bir şekilde çare bulması gerekmektedir. Özellikle bu çatışmanın gerçeklerinin ortaya çıkarılmasına ve sorumlulukların tanımlanmasına yardımcı olmalıdır. Ayrıca “Savaşın ve vahşice saldırının faillerini adalete teslim edilmesi lazım. Buça, Mariupol ve diğer Ukrayna şehirlerini ziyaret ederken sokakta yatan cesetler ve korkunç resimler uzun süre hafızamıza kalacak.” ifadesini kullandı.

RUSYA, UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta 2’nci ayı geride bıraktı. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor. Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. İşgalci Rusya, Ukrayna’da 24 Şubat’tan 24 Nisan’a kadar 22 bin asker ve 190’a yakın savaş uçağı kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlattı. Rus ordusu yaklaşık 2 aydır Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle yaklaşık 4 milyon Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.