İstanbul'da Tepreç coşkusu

İstanbul'da Tepreç coşkusu

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2019 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2019 09:45
https://www.qha.com.tr/

Kırım Derneği İstanbul Şubesinin organize ettiği Kırım Tatarlarının geleneksel bahar şenliği Tepreç (Tepreş), Çatalca Bahşayiş köyünde gerçekleşti.

Büyük bir coşkuya sahne olan Tepreç şenliğine, çok sayıda davetli katıldı. Geleneksel Kırım Tatar şarkıları (yırları) seslendirildi, oyunlar oynandı. Kırım Tatarları, baharın gelişini doyasıya kutladı.

ÜST DÜZEY KATILIM GERÇEKLEŞTİ

Tepreç Şenliğine; İstanbul Fatih Belediye Başkanı Ergun Turan, İstanbul Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Fatih Turan, Ukrayna'nın İstanbul Konsolosu Sergiy Kravçenko, Kırım Tatar kökenli eski Romanya Milletvekili Nejat Sali, Bulgaristan Kırım Tatar Derneklerinin temsilcileri, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği İstanbul şubesi yönetimi, Sakarya Kırım Türkleri Derneği Başkan Vekili Çağlayan Kart ve yönetim kurulu üyeleri, Düzce Kırım Türkleri Derneği Başkan Vekili Mithat Nurcan Derici ve yönetim kurulu üyeleri, Tekirdağ Emiryakup Kırım Türkleri Derneği Başkan Vekili Şevket Kasap ve yönetim kurulu üyeleri, Kocaeli Kırım Tatarları Derneği Başkanı Zümran Aracı ve yönetim kurulu üyeleri, İsmail Gaspıralı Kırım Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Karadaş ve yönetim kurulu üyeleri, Çorum Kalecikaya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Yaşar Tatar ve yönetim kurulu üyeleri, Kırım Derneği Çatalca Şubesi Başkanı Erol Taylan ve yönetim kurulu üyeleri, Kırım Derneği Bursa Şubesi Başkanı Yunus Güneri ve yönetim kurulu üyeleri, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesi Başkanı Zeki Ertürk ve yönetim kurulu üyeleri, Kocaeli Derince Şube Başkanı Şengül Talgır ve yönetim kurulu üyeleri, Kırım Derneği Yalova Şubesi Başkanı Etem Sevim ve yönetim kurulu üyeleri üyeleri, katıldı.

Programa davetli olan Üsküdar, Pendik ve Tuzla Belediye Başkanları, etkinliğe katılamadıklarını bildiren bir telgraf gönderdi. Katılamayan Belediye Başkanlarının "Tepreçiniz hayırlı olsun" mesajı şenlik alanında okundu.

SAYGI DURUŞU VE MİLLİ MARŞLAR

Tepreç (Tepreş) Şenliği; Kırım halkının bağımsızlığı için mücadele eden şahsiyetler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününde ve 26 Şubat 2014 Rus işgalinden bu yana hayatını kaybeden tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından İstiklal Marşı ile Kırım Tatarlarının milli marşı Ant Etkenmen okundu.

Hemen ardından, Hasan Mustafaoğlu tarafından tüm şehitler için dua yapıldı.

"KIRIM'IN TEKRAR TÜRK VE MÜSLÜMAN YURDU OLMASI İÇİN..."

Etkinliğin açılış konuşmasını Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten gerçekleştirdi. İçten, Tepreç'in herkese hayırlı olmasını temenni ederek başladığı konuşmasında, "Bu Tepreş'i yapmaktaki genel maksadımız; Kırım'da, vatan topraklarında 18 Mayıs 1944 tarihinde Stalin zulmüne uğrayan ve 26 Şubat 2014'te tekrar işgale uğrayan Kırım'daki vatandaşlarımızdır. Tüm dünyanın tanımadığı bu işgali burada yeniden hatırlatmak ve geride bıraktıklarımıza destek vermek için; Kırım'ın tekrar Türk ve Müslüman yurdu olması için, Kırım'da esaret altında kalan kardeşlerimize destek vermek ve dua etmek için buradayız" ifadelerini kullandı.

"KIRIM'DA YENİDEN HÜRRİYETİMİZİ SAĞLAYANA KADAR VATAN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

İçten, "Bizler, dedelerimiz ak topraklara, Türkiye'ye gelebildiler, canlarını namuslarını kurtardılar, tekrar bu vatanda kök saldılar. Bu, milletimizin devamı için çok önemliydi. O zor yıllarda nüfusumuzun yarısını kaybettik ve işte Türkiyemiz'de tekrardan kök saldık. Türkiye devleti var oldukça bizler de var olacağız. Biz Kırımlılar her zaman devlet ve milletimizin yanındayız. Bu Tepreş'in ana amaçlarından birisi de kök saldığımız topraklarda minnet duygusunu zikretmektir. Bizler, Vatan Kırım'da bıraktığımız ve bugün vatan mücadelesi veren kardeşlerimize destek için buradayız. Biz Kırım Türkleri olarak geride bıraktıklarımızı hiç bir zaman unutmayacağız. Kırım'da yeniden hürriyetimizi sağlayana kadar vatan mücadelemize devam edeceğiz." dedi.

"ESARET ALTINDA YAŞAYAN TÜRK VE MÜSLÜMAN HALKLAR"

"Türkiye'miz ne kadar güçlü olursa Kırım'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Kıbrıs'ta, Kerkük'te esaret altında yaşayan tüm Türk ve Müslüman halklarının daha güçlü olacağına inanan bir milletiz." diyen İçten, konuşmasında Tepreç'in (Tepreş) manasını da anlattı. İçten, Tepreç'in, Kırım Tatarlarının köylerde yapılacak işler öncesi düzenlediği geleneksel bir eğlence olduğunu vurguladı.

ERGÜN TURAN: "KIRIM TATAR TÜRKLERİ MİLLETİMİZİN ASLİ UNSURUDUR"

Daha sonra "Tepreç Ağası" Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan kürsüye gelerek konuşmasını gerçekleştirdi. "Kırım Tatar Türkleri milletimizin varlığında önemli bir unsur olarak, asli unsur olarak yaşıyorlar" diyen Turan, Fatih'te Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığını da ifade etti. Tepreç (Tepreş) Ağalığını gururla taşıyacağını aktaran Turan, bir sonraki Tepreç'i daha fonksiyonel ve daha konforlu hale getirme sözü verirken, Fatih Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

https://youtu.be/56E2t9E-63A "BİRLEŞİK ÇABALARLA TÜM ZORLUKLARI AŞACAĞIZ"

Konsolosluk adına Tepreç'e gelen misafirleri selamlayan Ukrayna'nın İstanbul Konsolosu Sergiy Kravçenko herkese sağlık, mutluluk ve barış dileyerek, “Kısa zaman önce biz burada Çatalca’da 1944 Kırım Tatar Sürgününün kurbanlarını andık. Maalesef Kırım Tatar halkı şu an yine Rus saldırganlığının kurbanı oldu. Ancak birleşik çabalarla biz tüm zorlukları aşacağız. Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Kırım Derneği tarafından organize edilen tüm etkinliklere katılıyor ve Sayın Celal İçten’e teşekkür ediyor.” dedi.

BEREKETİN TEMSİLİ "KALAKAY YUVARLAMA"

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner ise, Tepreç Şenliğinin seneye daha büyük bir organizasyonla gerçekleşmesini umut ettiklerini ifade ederken, şenliğe katılan tüm misafirlere teşekkürlerini bildirdi.

Kırım Tatarlarının geleneksel kıyafetlerinden olan kalpak ve yelek giyen başkanlar, konuşmaların ardından bereket simgesi olarak Kalakay yuvarladılar (kalakay tıgırtma).

Etkinlikte Kırım Derneği İstanbul Şubesi dans grubu da sahne aldı. Minik dansçıların, 20- 24 Haziran 2019 tarihleri arasında Ukrayna'da düzenlenecek olan yarışmaya Türkiye'yi temsilen katılacakları bildirildi.

Ukrayna'nın İstanbul Konsolosu'na, katkılarından dolayı Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten plaket verirken, İsmail Gaspıralı Kırım Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Karadaş ise tabak hediye etti.

TEŞEKKÜR PLAKETİ VE ÖDÜLLER

Katılan dernek başkanlarına teşekkür sertifikasının verilmesinin ardından, dernek başkanları birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

SANATÇILAR KIRIM TATAR YIRLARINI SESLENDİRDİ

Tepreç senliğinde tanınmış Kırım Tatar sanatçılar Rüstem Memetov ve Gülizar Bekirova, Kırım Gelişim Orkestrası ile Dilaver Osman ve Türk dünyası müzikleri sanatçısı Bünyamin Aksungur şarkılarını seslendirdi. Kırım Tatar sanatçı Mavile Mametova da, geleneksel Kırım Tatar dans gösterilerini sergiledi.

KIRIM TATARLARININ TEPREÇ ŞENLİĞİNDEN RENKLİ KARELER

Tepreç şenlik alanında Kırım Tatarlarının geleneksel lezzetleri açılan stantlarda katılımcıların beğenisine sunuldu. Katılımcılar, baharın gelişini şenlik havasında kutladı.