İşgalciler Herson'dan sivilleri sürgün ediyor

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2022 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2022 19:37
https://www.qha.com.tr/

Rusya, işgal altındaki Herson kentinde kalmaya devam eden Ukrayna vatandaşlarını tahliye adı altında sürgün ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün yaptığı açıklamada, Herson sakinlerinin kentten çıkarılması gerektiğini ileri sürdü. İşgalci Putin yaptığı konuşmada, “Şu an Herson’da yaşayanlar tehlikeli bölgeden çıkarılmalıdır." dedi. 

Rus işgalciler, güya “insanlar için bir endişe bahanesi” ile işgal altındaki bölgelerde yaşayan Ukrayna vatandaşlarını sürgün ediyor.

RUSYA KAHOVKA BARAJINA SALDIRABİLİR

Ukrayna ordusu karşısında karada başarısız olan işgalci Rusya, ordunun Herson’dan geri çekilmesini haklı çıkarmak için farklı yollar arıyor. Daha önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), yayımladığı raporda Rusya’nın, Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Kahovka Hidroelektrik İstasyonunun barajına yönelik “sahte bayrak saldırısı” için bilgi koşulları oluşturduklarına dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin ve sözde Herson İdaresi Başkanı, işbirlikçi hain Volodımır Saldo yaptıkları açıklamalarda, Ukrayna ordusunun Kahovka Barajı’na saldırma niyetinde olduğu ileri sürdü. Uzmanlara göre Rus işgal güçleri bu saldırıyı ordularının Herson bölgesinden geri çekilmesini halkı çıkarmak veya örtbas etmek için kullanabilir. 

BARAJ PATLARSA HERSON DAHİL 80 YERLEŞİM YERİ SU ALTINDA KALACAK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet ve hükumet başkanlarının katılımıyla Brüksel’de gerçekleştirilen ve AB Liderler Zirvesi’ne video konferansla bağlandı. Konferansta konuşan Zelenskıy, “Rus işgalcilerin Kahovka Hidroelektrik İstasyonunun ünitelerine ve barajına mayın döşediğini bilgisine sahibiz. Bu en büyük enerji tesislerinden biri. İlgili hidroelektrik istasyonunun barajı 18 milyon metreküp su tutuyor. Rus teröristleri bu barajı patlatırlarsa, Herson dahil 80 yerleşim yeri kısa süre içinde sular altında kalır” dedi.