İşgal altındaki Kırım’da su seviyesi azalmaya devam ediyor: Kısıtlamalar artırıldı!

İşgal altındaki Kırım’da su seviyesi azalıyor ama kısıtlamalar her geçen gün artıyor!

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2020 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2020 14:33
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da su kıtlığı sorunu gittikçe kötüleşiyor. İşgalci yönetim, yarımadadaki su depolarının seviyesinin düşmesi nedeniyle her geçen gün yeni kısıtlamalar uyguluyor.

İşgal altındaki Kırım'ın Akmescit (Simferopol) kentinde 17 Kasım 2020'den itibaren su verilme çizelgesi 2 saat daha kısaltıldı. Buna göre şehirde günlük su verilme saati 6’dan 4’e kadar düştü. İşgalci yetkililere göre, yeni kısıtlamalar şehre su sağlayan depoların seviyesinin hayli düşmesinden kaynaklanıyor. Yeni çizelgeye göre, Akmescit’te verilen su, salıdan perşembeye kadar sabahları 2 saat ve akşamları 18:00-20:00 saatleri arasında verilecek.  

KIRIM'DAKİ TÜM SU DEPOLARININ SEVİYESİ DÜŞTÜ

Öte yandan işgalci yönetim, Kırım’ın tüm su depolarında su seviyesinin düştüğünü açıkladı.

BAHÇESARAY'DAKİ SU DEPOSU KURUDU!

Kırım Haber Ajansının bölgedeki kaynaklarından aktardığına göre, Bahçesaray’da 1935 yılında kurulan Egiz Oba su deposu tamamen kurudu. Eskiden tüm şehre su sağlayan deponun yüzeyinde derin çatlaklar oluştu, kalan yüzde 2.5 oranındaki içme suyu bitmek üzere. 

Ezgi Oba su deposu AKYAR'DA ÜST DÜZEY ALARM DURUMU UYGULANDI

İşgal altındaki yarımadanın Aluşya ve Kezlev (Yevpatoriya) kentlerinde su gece saatlerinde kapanıyor. Akyar’da (Sivastopol) ise üst düzeyde alarm durumu uygulandığı bildirildi. 

İŞGALCİLER KIRIMLILARA BEDEL ÖDETECEK!

Bilindiği gibi Rusya Federasyonu’nun sözde “Kırım sorumlu” Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, 31 Ekim günü işgal altındaki Kırım’a gerçekleştirdiği yasa dışı ziyareti surasında yarımadadaki su sorununun çözümü için Kırım sakinlerinin bedel ödeyeceğini söyledi.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYORKırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.