İçişleri Bakanlığı, işyerlerinin çalışma saatleriyle ilgili genelge yayımladı

İçişleri Bakanlığı, işyerlerinin çalışma saatleriyle ilgili genelge yayımladı

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2021 10:42
https://www.qha.com.tr/

Koronavirüs tedbirlerinde yapılan esneme ve kontrollü normalleşme süreci başlarken; İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "İşyerlerinin Çalışma Saatleri" başlıklı bir genelge gönderdi. Genelgede, ildeki vaka sayısının durumuna göre bazı kısıtlamaların kaldırıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, dün 81 il valiliğine "İşyerlerinin Çalışma Saatleri" konulu genelge gönderdi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığınca tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri belirlendi.

GENELGEDE İŞYERLERİNE YÖNELİK KISITLAMALARIN KALDIRILDIĞI AÇIKLANDI

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerde, kafe, restoran, lokanta vb. işletmelerin saat 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açılabileceği açıklandı. Genelgeye göre, daha önce açılış-kapanış saatleri belirlenmiş olan işyerlerinin de (bakkal, market, manav, kasap, berber, kuaför ve güzellik salonu, terzi, ayakkabıcı vb.) açılış-kapanış saatleri düşük, orta ve yüksek risk grubundaki illerde 07.00-20.00 saatleri arası olarak belirlendi.

KAFE VE RESTORANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kademeli normalleşme kapsamında alınan kararlar ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“Restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında faaliyetini 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI KALDIRILDI

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

DÜĞÜNLER TEKRAR YAPILACAK

Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek. Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.”

HALISAHALAR AÇILDI

Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesislerin de düşük ve orta riskli iller açılması kararı alındı. Alınan karara göre tesisler, sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebilecek.Halı saha yasaklarının kaldırılmasından dolayı mutlu olan vatandaşlar, ilk rezervasyonları yaptırmaya başladı.

65 YAŞ ÜZERİ VE 20 YAŞ ALTI İÇİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacaktır.