"Hedef darbelerle, demokratik süreci baltalamak"

"Hedef darbelerle, demokratik süreci baltalamak"

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 18:04
https://www.qha.com.tr/

Ahmet Özay-Kıyiv (Kyiv)

Alman Friedrich Ebert Vakfı tarafından Kıyiv'de (Kyiv) yapılan NATO’nun Doğu Kanadında İşbirliği arayışları konulu toplantıya uluslararası alanda birçok uzman katıldı. Toplantıda "Rusya’nın hedefi darbelerle, demokratik süreci baltalamak" görüşü savunuldu.

Alman Friedrich Ebert Vakfı Ukrayna Temsilciliği tarafından 3 Temmuz 2019'da Kıyiv'de yapılan toplantıda Ukrayna NATO ilişkileri masaya yatırıldı. "Bükreş 9 - NATO’nun Doğu Kanadında İşbirliği Arayışları" konulu toplantıya uluslararası alanda etkili çok sayıda uzman katıldı.

Uzmanlar toplantında, "Bükreş 9"u NATO’ya alternatif yerel bir iş birliği yaratmak değil, NATO zirvelerinde oluşturulan konsepti geliştirmeye yönelik müttefikler arası bir iş birliği’’ olarak nitelendirdiler. "Bükreş 9" ülkelerinin  NATO’nun Doğu kanadında tarihsel bir deneyime sahip olduğunu vurgulayan Romanya Milli Güvenlik Akademisi Dekanı Dr. Iulian Fota, "Bu yıl sonunda yapılacak NATO zirvesine yeni gelişmeler ışığında yeni bir format oluşturulması konusunda hazırlık amacındayız" dedi.

"Karadeniz’in stratejik önemi", Türkiye’nin "kilit ülke" olma özelliği gibi konuların ağırlıklı olarak ele alındığı toplantıda, ayrıca Macaristan ile Ukrayna arasında var olan azınlık sorunu, Kerç’te Rusya tarafından esir alınan Ukraynalı denizciler, Polonya ile Rusya arasındaki Königsberg (Kaliningrad) ihtilafı gibi konular da ele alındı.

SAVAŞ İLE MALİ SAVAŞ BİR ARADA

"NATO’nun bölgeselleşmesinden öte, bölgelerin savunma konseptine katkılarının" tartışılması gerektiğini vurgulayan Ukraynalı Savunma uzmanları da, Ukrayna’ya karşı yürütülen savaşta elde edilen tecrübelerin, NATO’nun 2020 savunma konseptine entegre edilmesinin önemini savundular. "Savaş ile mali savaşın" eş zamanlı olarak dayatıldığı bir evrede bulunulduğuna dikkat çeken askeri uzmanlar, "Rusya'nın Balkanlarda, Gürcistan’da ve Ukrayna’da demokratik süreci çeşitli savaş yöntemleri ile blokladığı, (bu nedenle) topyekûn bir savaş ile yüz yüze gelmeden önce, bu deneyimlerin ortak savunma stratejisine kazandırılması gerektiği" görüşünü dile getirdiler. Toplantıda bir tebliğ sunan "Strategy XXI Çalışma Grubu" Koordinatörü Vitaliy Martynyuk özetle, "Demokratik süreçleri hedef alan bu gibi askeri operasyonlar, birer darbe olduğu gibi uluslararası iş birliğini yeniden tanımlamaya tâbi kılan bir etkiye sahiptir. Rusya bu savaşı sürdürmek için Kırım’ı, Doğu Ukrayna’yı ve Orta Doğu’yu kullanıyor. Bu stratejiyi Rus Komuta Kademesi bizzat yönlendiriyor. Ukrayna, Rusya’nın eski ve yeni savaş taktiklerine vakıf tek ülke" tezini dile getirdi.

ETKİN KATILIM

Friedrich Ebert Vakfı Ukrayna Proje Koordinatörü Maria Koval tarafından sunumu yapılan  Kıyiv'deki toplantıya Sergiy Gerasymchuk (Sergiy Gerasimçuk) (Ukrayna Prism), Yaroslav Matiychyk (Yaroslav Matiyçık) (Ukrayna Stratejik araştırmalar Grubu), Oleksandr Tytarchuk (Oleksandr Tıtarçuk) (EESRI-East European Security Research Initiative Foundation), Kateryna Levchenko (Katerina Levçenko)(Ukrayna Cinsiyet Politikaları Devlet Komiseri) gibi isimler katıldı.

Geçen hafta Ukrayna’da cephe hattını ziyaret eden İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Mark Carleton-Smith’in İngiliz bordo berelilere hitaben yaptığı konuşmasında "Rusya Batı'ya karşı hazırladığı savaşın tatbikatını Doğu Ukrayna’da uyguluyor" sözleri de Ukrayna’da büyük yankı uyandırmıştı.

BÜKREŞ 9 NEDİR?

Bir süre önce NATO üyesi Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti,  Slovakya, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’nın girişimi ile oluşturulan "Bükreş Çalışma Grubu" Karadeniz’in Kuzeyinde etkili bir savunma konsepti geliştirmek amacıyla stratejik iş birliği yapıyor.