Estonya'dan AB'ye çağrı: Ruslara turist vizesi vermeyi durdurun!

Estonya'dan AB'ye çağrı: Ruslara turist vizesi vermeyi durdurun!

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 16:38
https://www.qha.com.tr/

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın çağrısını yineleyerek Avrupa Birliği sınırlarının Rus turistlere kapatılması gerektiğini söyledi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Zelenskıy’ın Batı'yı seyahat yasağı uygulamaya çağırmasından bir gün sonra Twitter’da yaptığı paylaşımda, "Ruslara turist vizesi vermeyi bırakın. Avrupa'yı ziyaret etmek bir insan hakkı değil, bir ayrıcalıktır" dedi.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

Pazartesi günü Washington Post'ta yayınlanan bir röportajda Zelenskıy, "En önemli yaptırım sınırların kapatılmasıdır. Çünkü Ruslar başkalarının topraklarını ellerinden alıyor." ifadelerin kullandı ve Rusların "felsefelerini değiştirene kadar kendi dünyalarında yaşamaları gerektiğini" de sözlerine ekledi.

AB, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal girişiminden bu yana, Rusya'ya hava yolculuğu yasağı da dahil olmak üzere bir dizi yaptırım kararı almıştı. Ancak, Schengen Bölgesi’ne otobüs veya araba ile girebilen Rus turistlere yönelik herhangi bir kısıtlama uygulanmamıştı. Estonya Başbakanı Kallas, çoğu Rus turistin AB'ye ancak doğu sınırından girebildiğine ve "tek erişim noktası" olarak Estonya, Letonya ve Finlandiya'ya yük getirdiğine dikkat çekti.

FİNLANDİYA VE LETONYA DA DESTEK VERDİ

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin pazartesi günü yaptığı açıklamada, kişisel tutumunun turizmin kısıtlanması olduğunu ve konunun yaklaşan AB liderleri zirvesinde tartışılmasını beklediğini söyledi. Finlandiya Ulusal Kanalına verdiği röportajda konuya dair konuşan Marin: “Rusya'nın Avrupa'da saldırgan, acımasız bir saldırganlık savaşı yürütürken aynı zamanda Rusların normal bir hayat yaşayabilmesi, Avrupa'da seyahat edebilmesi, turist olabilmesi doğru değil.  Bu doğru değil.” sözlerini kullandı.

Daha önce Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkēvičs de yasaktan yana olduğunu belirtmişti. Rusların çoğunluğunun Kremlin'in politikalarını desteklediğini savunan Rinkēvičs, "Rus toplumunun bunu hissetmesi gerekiyor. İran gibi ülkeleri kınıyorsak, Rusya'ya da farklı davranmamamız gerekir." diyerek kısıtlamaların genişletilmesi gerektiğini savundu.