Ermenilerin saldırısı ne anlama geliyor: Türkiye'nin Ayasofya kararına karşı Rus misillemesi mi?

Ermenilerin saldırısı Rusya'nın Ayasofya misillemesi mi?

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2020 23:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2020 23:02
https://www.qha.com.tr/

Ömer Cihad KAYAQHA Ankara

Türkiye Cumhuriyeti, iç politikada yapmış olduğu hamlelerle uluslararası arenada ses getirmeye devam ediyor. 10 Temmuz 2020'de Danıştay'ın 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek Ayasofya'ya yeniden cami hüviyeti kazandırması, UNESCO'dan ABD'ye, Yunanistan'dan Rusya'ya pek çok çevreden tepki aldı. Özellikle, dış politikada Türkiye'nin her hamlesine karşı zıt mevzide yer alan Rusya'nın Ayasofya tavrı kimseyi şaşırtmadı. Nitekim, Türkiye'nin bu kararı almasından sadece iki gün sonra Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan mevzilerine saldırması, akıllara hamisi Rusya'nın Ayasofya misillemesi olabilir mi sorusunu getirdi.

SALDIRIYI KIŞKIRTAN ODAK KREMLİN Mİ?

Rusya Federasyonu, dünyanın tüm istikrarsız coğrafyalarında (Suriye, Libya, Kırım, Donbas, Dağlık Karabağ, vb.) savaşı körükleyerek çatışmadan nemalanma siyaseti yürütüyor. Bunu konuya en bariz örnek, şüphesiz 2014 yılında işgal ettiği Kırım'da Wagner isimli paralı asker şirketi üzerinden örtülü operasyonlar yürüterek, dış politikada elini güçlendirmesi gösterilebilir. Kremlin, aynı paralı askerleri, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta, dünya ülkelerinin güç çatışmasına sahne olan Suriye'de ve son olarak da Libya'da kullanmakta. Bunlara paralel olarak, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ'da da meşru ve gayrimeşru yollarla bölgesel istikrarı tehdit ederek çatışmaları alevlendiren Rusya'nın, Ermenistan'ın 12 Temmuz'daki saldırısında da parmağı olduğunu beklemek güç olmaz. Konuyla ilgili, sosyal medyada pek çok kullanıcı, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırmasını, Türkiye'nin Ayasofya tutumuna karşı bir misilleme olarak değerlendirdi.

Öte yandan, Ayasofya konusunu sadece "Türkiye'nin iç meselesi" olarak değerlendiren Kremlin'in, işgal ettiği Kırım ile Suriye, Libya ve dünyanın değişik çatışma alanlarında ülkelerin iç meselelerine müdahil olması ve savaşı körüklemesi, dünya ülkelerinin gözünden kaçmadı ve Moskova'nın ikircikli siyasetini gözler önüne serdi.

Benzer haber:Karabağ Savaşı emektarı, eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı Emekli Yarbay İlham İsmayil, bölgedeki son gelişmeleri ve Ermenistan’ın saldırısının Türkiye’nin Ayasofya kararından sonra Rusya’nın bir kışkırtması sonucu gerçekleşmiş olma ihtimalini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Habere ulaşmak için: “Ermenistan, provokasyon saldırılarını Rusya’nın desteğiyle yapıyor”

RUSYA'DA TÜRKİYE NEFRETİNİ ORTAYA ÇIKARAN EYLEMLER!

Türkiye, 10 Temmuz 2020'de tarihi bir karar alarak, Ayasofya'nın yeniden cami olarak kullanıma açılmasıyla ilgili karar aldı. Dış dünyada Türkiye'nin bu kararı bir dizi tepkiye neden oldu. Rusya resmi kanattan her ne kadar "Türkiye'nin iç meselesidir" yorumunu yapsa da Rus Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Temmuz 2020'de yapılan açıklamada, “Karar büyük ayrışmalara yol açabilir.” şeklinde bir yaklaşım sergilendi. Hemen arkasında da Rusya'daki radikal komünistler  “Türkiye’ye seyahat etmeyin!” çağrısı yaparak Türkiye'ye duyulan nefreti gözler önüne serdi. Putin ise şimdilik bu karara sessiz kalmış gözüküyor.

İlgili haber: Ayasofya kararı sonrası Rusya’nın Komünistleri: Türkiye’ye gitmeyin!

Bu olayların hemen ardından Ermenistan'dan, Türkiye'nin tarihi Ayasofya kararına karşı tepki içeren bir takım açıklamalar yapıldı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü dün yaptığı açıklamada, konuyla ilgili "Derin endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

ERMENİLERİN SALDIRILARINA AZERBAYCAN ORDUSU MİSLİYLE KARŞILIK VERDİ

Bu açıklamadan saatler sonra, Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenistan'dan Azerbaycan'ın Tovuz şehrindeki Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin pozisyonlarına yönelik saldırı gerçekleştirildi. Ermenistan ordusunun sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışı sonrasında Azerbaycan, 1'i üsteğmen olmak üzere 4 askerin şehit olduğunu ve 4 askerin de yaralandığını açıkladı. Ermenistan'ın kışkırtıcı saldırısına karşı Azerbaycan ordusundan misliyle karşılık verildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusunun, ateşkesi ihlal eden Ermenistan'a karşı harekete geçtiğini ve Ermenilere ait müstahkem mevkilerin yok edildiğini bildirdi.

İlgili haber: Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEYEN RUSYA'DAN ALIŞILMIŞ TEPKİ: "İTİDALE DAVET EDİYORUZ"

Olaylara karşı sessizliğini koruyan Kremlin, 13 Temmuz 2020 tarihinde bilindik bir tavır ortaya koyarak, "tarafları itidale davet ediyoruz" dedi. Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgalini destekleyen ve dünyanın pek çok çatışma noktasında olduğu gibi burada da savaşı körükleyen Rusya'nın, Ermenistan'ın tehditkar saldırılarına karşı da bu tavrını değiştirmedi.