Erdoğan: Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun gereğidir

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 17:40
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de düzenlenen 2. Kırım Platformu Zirvesi’ne çevrim içi bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın ilhakını tanımamakta, bu adımın gayrimeşru ve hukuk dışı olduğunu ilk günden beri açıklıkla savunmaktadır. Bu sadece hukuki değil, ahlaki temelleri de olan ilkeli bir duruştur. Kırım’ın ayrılmaz bir parçası olduğu Ukrayna’ya iadesi esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 60 ülke ve örgütün katıldığı 2. Kırım Platformu Zirvesi’nde çevrim içi hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmalarında Kırım’ın ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın başlattığı işgal girişiminin Ukrayna’nın bağımsızlık ve egemenlik haklarının, Kırım da dahil toprak bütünlüğünün sağlanmasıyla sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

“KIRIM PLATFORMUNU DESTEKLİYORUZ"

Konuşmasına başta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) olmak üzere diğer katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, Zelenskıy’e Kırım Platformu Zirve’sine daveti için teşekkür etti.

Kırım davasının savunulması amacıyla kurulan Kırım Platformunu desteklediğini vurgulayan Erdoğan, "Bu desteğimizi geçtiğimiz yıl Kıyiv’de düzenlenen kuruluş zirvesine dışişleri bakanımızın bizzat katılımıyla göstermiştik" dedi.

“TÜRKİYE KIRIM’IN İLHAKINI DESTEKLEMİYOR”

Kırım Platformunun kurulmasını ve faaliyetlerini desteklediğini yineleyen Erdoğan, konuşmasına Kırım’ın 2014’te Rusya tarafından işgalini kabul etmediğini dile getirerek sürdürdü. Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde de platformun çalışmalarına her düzeyde katkı vermeyi sürdüreceğiz. Türkiye, Kırım'ın ilhakını tanımamakta, bu adımın gayrimeşru ve hukuk dışı olduğunu ilk günden beri açıklıkla savunmaktadır. Bu sadece hukuki değil, ahlaki temelleri de olan ilkeli bir duruştur. Kırım’ın ayrılmaz bir parçası olduğu Ukrayna’ya iadesi esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir" dedi.

“KIRIM TATARLARI KENDİ ANAYURTLARINDA BARIŞ İÇERİSİNDE YAŞAMANIN HAKLI MÜCADELESİNİ VERİYOR”

Kırım’ın Ukrayna’ya ait olması gerektiğini ve Rus işgalini tanımadığını belirten Erdoğan, Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatarlarına destek mesajları verdi. Erdoğan sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Tarih boyunca büyük acılara maruz kalan Kırım Tatarları kendi anayurtlarında barış içerisinde yaşamanın haklı mücadelesini veriyorlar. Türkiye bu süreçte Ukrayna hükumetinin ve Kırım Tatarlarının yanında olmayı sürdürecektir.24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Türkiye olarak bu amaçla diplomasi kanalını işler hale getirmek için büyük çaba harcadık. Mart ayında Antalya’da yapılan dışişleri bakanları toplantısı, akabinde İstanbul’da yaptığımız barış görüşmeleri ve son olarak tahıl konusunda varılan anlaşma gibi önemli ve somut başarılar elde ettik.18 Ağustos’ta Lviv’e yaptığım ziyarette bu tavrımızı bir kez daha ortaya koyduk. Ancak yakalanan ivmenin korunması ve kalıcı sonuçlara dönüşmesi, tarafların barış yolunda atacağı adımlara bağlıdır. Barışın tesisi doğrultusunda kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk gayretlerimizi yılmadan, yorulmadan sürdürmeye kararlıyız. Savaşın bitmesi ve Karadeniz havzasının yeniden huzur ve istikrara kavuşması sadece bölgeye değil tüm dünyaya derin bir nefes aldıracaktır."

“KIRIM TATARLARININ GÜVENLİĞİ TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLERİ ARASINDADIR”

Erdoğan konuşmalarında işgal altındaki Kırım’da yasa dışı alıkonulan alınan Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un Rusya tarafından tutuklanmasına da değindi. Erdoğan, “Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar soydaşlarımızın güvenlik ve esenliğinin temini de Türkiye’nin öncelikleri arasındadır. Kırım Tatarı vatandaşlarımız Kırım’daki gelişmelerin yakın takipçileridir. Bu vesileyle geçen sene platformun Kiev’deki ilk zirvesine katıldıktan sonra gözaltına alınan Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Narimen Celal ve arkadaşlarının bir an evvel evlerine ve ailelerine kavuşma beklentimizi tekrarlıyorum." dedi.

Erdoğan, 2. Kırım Platformu Zirvesi’nde yaptığı çevirim içi konuşmasını Kırım ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Karadeniz’de barışın ve istikrarın tekrar sağlanması gerektiğini vurgulayarak bitirdi.