Emine Nur Günay: Türkiye, Kırım'daki insan hakları ihlallerini yakından takip ediyor

Emine Nur Günay: Türkiye, Kırım'daki insan hakları ihlallerini yakından takip ediyor

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2022 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 22:44
https://www.qha.com.tr/

TBMM Eskişehir Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Emine Nur Günay, Ankara'da düzenlenen Kırım'da İnsan Hakları konulu panelde, “Kırım davasının barışçıl yollarla, daha etkin bir şekilde savunulmasını ve Kırım Tatar soydaşlarımızın günlük hayatlarında somut iyileşmelere vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Ankara’da, “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” paneli düzenlendi. Panelde; Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korıneviç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Milletvekili, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Rüstem Umerov, Ak Parti Eskişehir Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Emine Nur Günay ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov konuşmalarını gerçekleştirdi. Ak Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, panel kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada, Kırım'daki yaşanan insan hakları ihlallerinin son bulması noktasında başta Avrupa Konseyi olmak üzere Türk delegasyonu olarak çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

https://www.youtube.com/watch?v=L1-EzUjfpTk&t=155s&ab_channel=QHA-Q%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1 GÜNAY: KIRIM TATARLARININ CAN GÜVENLİĞİ HAK VE ÇIKARLARININ KORUNDUĞU BİR ORTAMA EN KISA ZAMANDA KAVUŞMALARINI DİLİYORUM

Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'ın "İşgal Altındaki Kırım'da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları" panelinde gerçekleştirdiği konuşmanın tamamı:

"Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. İnşallah önümüzdeki yıllardan itibaren artık bunları bu şekilde konuşmak yerine çok daha farklı bir formatta kurtuluşları, özgür yaşamları birlikte anmak birlikte kutlamayı ben de yürekten diliyorum. Dostumuz, stratejik ortağımız ve Karadeniz komşumuz Ukrayna ile ilişkilere büyük bir önem atfediyoruz. İlişkilerimiz ve işbirliğimiz her alanda gelişiyor, derinleşiyor ve bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Kırım'ın 1974 yılında Osmanlı hakimiyetinden çıkıp 1783 yılında Rusyaya bağlanmasından sonra yüzyıllarca süren farklı göç dalgaları ile karşı karşıya kalmış soydaşlarımız çok zor koşullarda ana vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Bugün, Kırım'da 250 ve 300 bin arasında Kırım Tatarının yaşadığı tahmin ediliyor. Üç milyondan fazla Kırım Tatar kökenli vatandaşa sahip olan bir ülke olarak Kırım Tatarlarının sorunlarına kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Milletvekili olduğum Eskişehirimizde de yaklaşık 150 ve 180 bin arasında Kırım Tatarı vatandaşımız bulunmakta hemşehrilerimiz ile yıllardır iç içe yaşamaktayız. Ülkemizin Kırım konusundaki tutumu nettir. Uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olan Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz, tanımayacağız. Kırım Tatarlarının can güvenliklerinin temel hak ve menfaatleri ile kültürel kimliklerinin korunması, Kırım konusunun ve Kırım Tatarlarının sorunlarının uluslararası toplumun gündeminde tutulması ülkemizde Kırım politikasının esasları teşkil etmektedir.Yarımadadaki Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalar bizim için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Kırım Tatarlarının meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin yarımadada yasaklı olması Kırım Tatar liderliğini ana vatanlarına giriş yapmaktan men olması kabul edilebilir değil. Öncelikle Kırım Tatarlarının esenlik ve refahlarının temini ve hak ve çıkarlarının korunması için Ukrayna makamları ve Kırım Tatar liderliği ile yakın iş birliği içerisindeyiz. Tatar vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kültürel kimliklerinin korunması için büyük ölçüde çaba gösteriyoruz. Ayrıca Kırım Tatarı soydaşlarımızın haklarının korunması konusunda Rusya Federasyonu ile iletişim halindeyiz. Özellikle, tutuklanmış olan Kırım Tatarı soydaşlarımızın serbest bırakılması için en üst düzeyde girişimlerimizi söylüyoruz. Biraz önce başdanışmanımızın dediği gibi Bizlerde diplomaside her yolu deniyoruz ve denemeye de kararlıyız. Kırım Tatarlarının koşullarının iyileştirilmesi ve kültürel kimliklerini korunması konusunda işbirliğimiz devam ediyor.

10 Nisan 2021 tarihinde Türkiye-Ukrayna 9. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı sırasında imzalanan çerçeve anlaşma kapsamında Ukrayna'da Kırım Tatarları için 500 konut inşa edilmesine yönelik proje ilerliyor. Kırım Tatarlarının haklı davalarının uluslararası platformda duyurulması için de gereken desteği sağlıyor. Diğer ülkeleri de Kırım Tatarlarına destek olmaya teşvik ediyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Konseyi Türk Delgasyonu üyesi olarak Kırım Tatarlarının sorunlarını yakından takip ediyor. Kırım Tatarları ile yakın iletişim halinde destek veriyoruz. Ben de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin bir üyesi olarak ve Türk delgasyonunun da bir üyesi olarak, Kırım'la ilgili defalarca yaptığım konuşmalar var. Kırım'daki insan hakları durumu ve Kırım'ın silahlandırılması konularında Birleşmiş Milletler'de kabul edilenn karar tasarılarının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da eş sunucu oldum. Karadeniz bölgesinin güvenliğini atfettiğimiz önem çerçevesinde, son dönemde Rusya-Ukrayna sınırındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Buna Kerç Boğazı da dahil yeni bir çatışma ne taraflara ne de bölgemize fayda sağlamayacaktır. İlgili tüm taraflara da itidal çağrısında bulunuyoruz. Donbas’ta Minsk Anlaşmaları temelinde siyasi çözümü destekliyoruz bu yöndeki çabaları da destek vermeye hazırız. Kırım konusunda ilkelerini tutumumuz doğrultusunda Kırım Platformu'nu da destekliyoruz. Platformun haklı Kırım davasının barışçıl yollardan daha etkin bir şekilde savunulmasına ve Tatar soydaşlarımızın günlük hayatlarında somut iyileşmeleri vesile olmasını temenni ediyoruz.10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olması dolayısıyla ülkemize ve tüm insanlığa barış içinde Yaşanacak bir dünya temenni ederken, Kırım Tatarlarının da can güvenliklerinin hak ve çıkarlarını korunduğu bir ortama en kısa zamanda kavuşmalarını özgürlük yaşamalarını diliyorum.

"TÜRKİYE, KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR"

TBMM Ak Parti Eskişehir Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Emine Nur Günay, panel kapsamında Kırım Haber Ajansının sorularını yanıtladı. Milletvekili Günay, Türkiye'nin Kırım'daki insan hakları konusunda çok hassas olduğunu ve konuyu yakından takip ettiğini vurguladı. İşte o röportaj:

https://www.youtube.com/watch?v=batzl0CvPxQ&ab_channel=QHA-Q%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Ankara’da 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Rus işgali altındaki Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için “İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları” konulu panele imza attı. Ankara’daki Kırım’da insan hakları konulu panelle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız: Ankara’da Rus işgali altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları paneli