Elmira Ablyalimova: Vandalizm ve küstah alaycılık 5 yıldır devam ediyor!

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2022 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 15:17
https://www.qha.com.tr/

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatı sürdürüyor. İşgalcilerin, sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki Muhafız Bloğu’nun duvarlarında büyük çatlaklar oluştu. Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova, işgalci yönetimin, 5 yıldır Kırım Tatar halkının benzersiz kültür mirasıyla küstahça alay ettiğini ifade etti.

Rus işgalci yönetiminin, Bahçesaray Hansaray’da başlattığı sözde restorasyon çalışmaları Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneğinin yok olmasına neden oluyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova, “Hansaray’ın sözde restorasyon çalışmaları dün veya bir önceki sene başlamadı… Bu çalışmalar 2016 yılında başladı! Vandalizm ve küstah alaycılık 5 yıldır devam ediyor! Bugün, haklı olarak benzersiz olarak adlandırılabilecek kültür anıtıyla alay ediliyor. Büyük baskılara, zulüm ve diğer saldırganlık biçimlerine rağmen, 8 yıldır tüm dünyaya; demokrasi ilkelerine, insan haklarına ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan bağlılığını şiddet içermeyen yöntemlerle gösteren halkın tarihiyle alay ediliyor!” ifadeleri kullandı.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLER ELİNDEN GELENİ YAPIYOR!

Ablyalimova, Kırımlı aktivistlerin işgal şartları altında ilgili soruna dikkat çekmek için, tek kişilik eylemler, şikayet dilekçeleri, imza kampanyaları dahil olmak üzere elinden gelen her şeyi yaptığını, tüm araçları kullandığına dikkat çekti.

“UKRAYNA KÜLTÜR VE ENFORMASYON BAKANLIĞI BU YÖNDE BELİRLİ ADIMLAR ATMALI”

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanlığının açıklama ve endişelerini dile getirmesinin Hansaray’ı kurtarmak için yetersiz olduğunu belirten Ablyalimova, aşağıdaki ifadelere yer verdi:

"Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanlığı şunları yapabilir;

"Kırım Hanlarının başkentinin Bahçesaray kentindeki tarihi ortamı" adlı adaylık dosyası üzerindeki çalışmaları acilen tekrar başlatmalıBu adaylık dosyasını gelişmiş koruma altında bulunan mirasların listesine dahil etmeliUkrayna Dışişleri Bakanlığından, kültürel varlıklardan sorumlu özel bir temsilcinin veya bir koruyucu devletin atanması sürecini başlatması istemeliUluslararası ortakların dikkatini bu konuya çekmek için bir eylem planı geliştirmeli veya faaliyetler yürütmeli. Örneğin kültür mirasının yok edildiğini gösteren fotoğraflarından oluşan "İşgal Altında Bulunan Kırım Mirası" isimli fotoğraf sergisi hazırlanarak UNESCO'da sergilenebilir.İşgal altındaki topraklarda bulunan kültürel varlıkların korunması için kurumlar arası bir komisyonun oluşturulmasını sağlamalıKırım’daki kültür anıtlarının devlet kayıtlarına dahil etmeli veya ilgili mekanizmaları basitleştirmeli. HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR...

Ve bu, yapılabileceklerin tam bir listesi değil, ama nedense hiçbir şey yapılmıyor! Bu alandaki devlet politikası; durumu izleme, Ukrayna ve dünyayı bilgilendirme, ihlal edenlerin yasal olarak cezalandırma, kendi anlatınızı yaratma, ortakları birleştirme üzerinde odaklanmalıdır… Kırım'da kimin (hangi etnik grubun) daha çok / daha az acı çektiğini tartışırken, çabalarımızı güzelce yazıya dökerken, Kırım Tatar mimarisinin eşsiz bir anıtı, Giray Hanedanlığının saray mimarisinin dünyadaki tek örneği Kırım'da günden güne yok ediliyor.”

RUSYA, KIRIM TATARLARININ VARLIĞINA DAİR KANITLARI SİLMEYE ÇALIŞIYOR!

Rus işgalcilerin kültürü silme taktiğini Kırım Tatar halkının varlığına dair kanıtları yok etmek için kullandığını vurgulayan Ablyalimova, “Bu sadece bölgesel güvenliği değil, aynı zamanda Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının kültürel kimliğini de tehdit ediyor. Ukrayna, Kırım ve orada yaşayan vatandaşlarıyla gerçekten ilgileniyorsa devlet, ilgili kültürel mirası korumak için elinden gelen her şeyi yapmalı. O, bunu hak ediyor!” diye kaydetti.

HANSARAY’IN DUVARLARINDA BÜYÜK ÇATLAKLAR OLUŞTU

Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov, dün sosyal medyadan, duvarlarında büyük çatlakların oluştuğu Hansaray’ın Muhafız Bloğu’nun resimleri paylaşarak, “Muhafız Bloğu yıkılıyor. Bu çatlaklar son bir hafta içinde oluştu. Sırada Büyük Han Camii var. Şimdiden caminin her yerinde küçük çatlaklar var. Beton kirişleri duvarlara aşırı yük uyguluyor.” diye bildirmişti.

İŞGALCİ RUSYA’NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.