Efsanevi Kırım Tatar pilotun adı Kıyiv'deki güreş turnuvasında yaşatıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de (Kiev) efsanevî Kırım Tatar avcı ve test pilotu Amethan Sultan’ın anısına düzenlenen Ulusal Çocuk Horting (Ukrayna milli güreşi) Turnuvası gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2019 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2019 16:46
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de (Kiev) efsanevî Kırım Tatar avcı ve test pilotu Amethan Sultan’ın anısına düzenlenen Ulusal Çocuk Horting (Ukrayna milli güreşi) Turnuvası gerçekleşti.

Ukrayna Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Gayana Yüksel, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada turnuvanın Ukrayna Horting Federasyonu ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından organize edildiğini belirtti.

Kıyiv’in 52 numaralı okulunda düzenlenen turnuvanın baş hakimliğini Narvin Selâmiyev yaptı.

Gayana Yüksel turnuvayla ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna milli güreşinin Kırım Tatar kahramanın ismini taşıması çok sembolik.” diye kaydetti.

Turnuva açılışında konuşan KTMM Başkanı, Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, KTMM’nin daha önce de horting turnuvaları düzenlediğini ve bu tür turnuvaların yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

https://www.facebook.com/gayana.yuksel/posts/10216399086842525

KIRIM'IN ALUPKA ŞEHRİNDE DÜNYAYA GELDİ

Amethan Sultan, 20 Ekim 1920 tarihinde Kırım’ın Alupka şehrinde dünyaya geldi. Babası Lak, annesi Kırım Tatarıydı. 1937 yılında yedinci sınıfı bitirdikten sonra, Akmescit (Simferopol) Demiryolu Meslek Okuluna kaydolan Amethan Sultan, Meslek okulundan mezun olduktan sonra demiryolu deposunda tesisatçı olarak çalıştı. Amethan çocukluk hayalinin peşinden giderek hem çalıştı, hem de havacılık kulübünde ders aldı. 1938 yılında da havacılık kulübünden mezun oldu.

II.DÜNYA SAVAŞI VE SÜRGÜN...

Amethan Sultan savaşa ilk günlerinde katıldı. İlk savaş uçuşlarına katıldığı zaman 1941 yılında 20 yaşındaydı. Genç Kırım Tatarı Yak-1 uçağında Stalingrad Savaşı’na katıldı. Burada hakkı ile ‘as’ olduğunu ispat ederek Alman asları ile çarpışacak özel bir avcı pilotları ekibine seçildi. Sovyetler Ordusu’nda pilottan Savaş Muhafızları 9. Hava Alayı Bölük Komutanı unvanına kadar yükseldi. II. Dünya Savaşı sırasında Amethan Sultan 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi. 150 hava çarpışması sırasında, şahsen 30 ve grup olarak 19 düşman uçağını düşürdü. İki kere Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası ile ödüllendirildi.

Sovyet Ordusu'nda içlerinde Amethan Sultan'ın da bulunduğu 30 bin Kırım Tatarının yer almasına rağmen Stalin tarafından Nazi işbirlikçisi ve hain ilan edilen tüm Kırım Tatar halkı, 18-20 Mayıs 1944 tarihlerinde yapılan operasyonla Kırım'dan Orta Asya, Sibirya ve Ural bölgesine sürüldü. Sürgünü engellemek için elinden gelen tüm çabayı sarf eden ancak başarılı olamayan Amethan Sultan, ailesinin bir kısmını kurtarmasına rağmen erkek kardeşinin Gulag kamplarından birinde ölmesini engelleyemedi.

SAVAŞ BİTTİ, AMA UÇMA SEVGİSİ BİTMEDİ

Savaş bitse de Amethan Sultan'ın uçma sevgisi bitmemişti. Amethan gökyüzü, uçaklar ve uçak motorunun gürültüsü olmadan yaşayamıyordu. Hayatını pilot olarak devam ettirmek için çok çaba sarf etmişti.

1947 yılında Moskova Bölgesinde bulunan Jukovskiy şehrindeki Uçuş ve Araştırma Enstitüsü’nde test pilotu olarak göreve başladı. Çok sayıda uçuşu değişik tipteki uçaklarda koltuk fırlatma sisteminin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdi.

Amethan Sultan kısa zaman içinde en iyi Sovyet test pilotlarından biri oldu. Sovyetler Birliği’nin havacılık gelişiminde Amethan Sultan önemli rol oynadı.

TRAJİK ÖLÜM

Amethan Sultan gökyüzüne aşıktı. Gökyüzü de ona karşılık olarak ilham veriyordu. Ancak gökyüzü de onun sonununu getirdi. 1 Şubat 1971 yılında uçan laboratuvar Tu -16’da test uçuşu sırasında meydana gelen kaza sonucu hayatını kaybetti. 

Amethan Sultan’ın mezarı Moskova’da Novodeviçye mezarlığında bulunuyor. Amethan Sultan’ın vefatının üzerinden 45 yıl geçti. Ancak insanlar hala onun başarılarını hatırlıyor ve saygıyla anıyorlar.