Dünya Ana Dil Günü: Kırım Tatarca çevrimiçi dikte bugün yapılacak

Dünya Ana Dil Günü: Kırım Tatarca çevrimiçi dikte bugün yapılacak

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2022 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2022 17:37
https://www.qha.com.tr/

Bugün Dünya Ana Dil Günü kaydediliyor. “Nefes” sivil toplum kuruluşunun Dünya Ana Dil Günü vesilesiyle her yıl düzenlediği Kırım Tatarca çevrimiçi dikte (imla), bugün Türkiye saati ile saat 18.00’da düzenlenecek. Bu yılki dikte, Rus işgalci yönetimi tarafından düzmece dava çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsaklar Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a ithaf edilecek.

Bugün Dünya Ana Dil Günü kaydediliyor. Ana Dil Günü, dünyada yok olmaya yüz tutmuş dillerin yaşamasını sağlamak, çok dilliliği teşvik etmek ve dilsel farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 21 Şubat 1999’da ilan edildi. “Nefes” sivil toplum kuruluşunun Dünya Ana Dil Günü vesilesiyle her yıl Kırım Tatarca çevrimiçi dikte etkinliği düzenliyor. Bu yılki dikte etkinliği bugün, TSİ saat 18.00 başlayacak.

NEFES SİVİL KURULUŞUNUN FACEBOOK SAYFASINDAN YAYIN YAPILACAK

“Nefes” sivil toplum kuruluşunun Facebook sayfasından yapılan yayında Kırım Tatar yazar ve şair Seyare Kokçe okuyacak.

Yaş, milliyet, yaşadığı yer ve Kırım Tatar dili düzeyi fark etmeden isteyen herkes dikteye katılabilir. Dikte, elle, okunaklı, Latince veya Kiril alfabesinde yazılmalıdır. Etkinlik sona erdikten sonra metni organizatörler tarafından Latince ve Kiril alfabesinde yayımlanacaktır.

KIRIM EVİ’NDE DİKTE TOPLU ŞEKİLDE YAZILACAK

Kıyiv’de yaşayıp Kırım Tatarca çevrimiçi dikte etkinliğine katılmak isteyenler Kırım Evi’ndeki toplu dikte yazma etkinliğine katılabilir. Etkinlik Kırım Evi’nde Ukrayna saatiyle saat 19.00’da düzenlenecek.

DİKTE NARİMAN CELEL, ASAN AHTEMOV VE AZİZ AHTEMOV

Bu yılki dikte, Rus işgalci yönetimi tarafından, Eylül 2021 tarihinde düzmece dava çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsaklar Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a ithaf edilecek.