Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım Platformunun oluşturulmasını istiyoruz

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım Platformunun oluşturulmasını istiyoruz

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2020 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 10:52
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın görüşme kapsamında uluslararası Kırım platformunun oluşturulmasına yönelik çabaları yinelediği öğrenildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 22 Eylül 2020 tarihinde Kıyiv’deki Mariinskiy Sarayı’nda Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüştü. Görüşmede, Rus işgali altındaki Kırım ve Donbas bölgesindeki durum ele alındı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı basın servisinden yapılan açıklamada, görüşme sırasında Zelenskıy'ın, Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalden kurtarılma konusunun Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nin (AB) odağında tutmanın çok önemli olduğunu bir kere daha vurguladığı bildirildi.

BORRELL: AB, KIRIM'DAKİ İŞGALİ HİÇBİR ZAMAN TANIMAYACAK

Bununla birlikte görüşmede Zelenskıy’ın AB Temsilcisi Borrell'e, Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun görüşülmesi için bir platform kurulması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Geçici işgal altındaki Kırım ile ilgili tüm insani, insan hakları, Ukrayna vatandaşları meselelerinin ve işgal altındaki toprağın işgalden kurtarılması konusunun genel olarak ele alındığı daimi platformu oluşturma konusu bizim için önceliklidir." dedi.

Öte yandan Borrell, AB’nin Kırım’daki işgali hiçbir zaman tanımayacağını ve bu konudaki tutumundan vazgeçmeyeceğini kaydettiği öğrenildi.

KIRIM PLATFORMU

Daha önce, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirmek için Kırım konusunun ele alındığı bir uluslararası platformun oluşturulması gerektiğini ifade etmişti. Bunun üzerine, Ukrayna hükumeti ve Kırım Tatar Milli Meclisi, uluslararası ortaklarına bu konuda teklif götürerek, Kırım'daki işgali ve Rusya'nın saldırgan politikalarını durdurmak için uluslararası bir platform oluşturulmasını istiyor.