Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Bu karar, ulusal güvenliği korumaya yönelik makul bir karardır

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Bu karar, ulusal güvenliği korumaya yönelik makul bir karardır

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2021 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2021 16:50
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'da Rus propagandası yapan bazı televizyon kanallarının kapatılmasının ifade özgürlüğüne saldırı olmadığını, ulusal güvenliği korumaya yönelik makul bir karar olduğunu ifade etti. Zelenskıy, kararın birçok devlet organından gelen bilgilere dayanılarak uzun süreli bir hazırlığın sonucu olduğunun altını çizdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 3 Şubat 2021 tarihinde, G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna Büyükelçileri ile bir araya geldi. Toplantı sırasında birçok konunun yanı sıra, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin bazı medya kuruluşlarına yaptırım uygulama kararı hakkında da açıklamalarda bulundu.

UKRAYNA DEVLET KURUMLARINDAN GELEN BİLGİLER NETİCESİNDE ALINDI

Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Enformasyon alanında Rus saldırganlığı tehlikesine karşı mücadelede Ukrayna Güvenlik Servisi'nin çalışmalarını dikkat çekmek isterim. Medyaya yönelik yaptırımlar, otoriter yönetim dışında herhangi bir yönetim için her zaman zor bir karardır. Bu karar duygusal değil, birçok Ukrayna devlet kurumundan gelen bilgilere dayanarak uzun süredir hazırlanan ve olgunlaşan bir karar. Bu, hiçbir şekilde ifade özgürlüğüne saldırı değildir, ulusal güvenliği korumak için alınan makul bir karardır." ifadelerini kullandı.

Yaptırım uygulanan TV kanallarının, Ukrayna'da uzun süredir reformları, Ukrayna'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden yolunu baltalamak ve saldırgan devletin ülkedeki siyasi süreçler üzerindeki etkisini artırmak amacıyla dezenformasyon kampanyalarında aktif olarak kullanıldığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, bazı medya kuruluşlarına yönelik yaptırımların güçlü kanıtlara dayanılarak uygulandığını belirterek, "İfade özgürlüğü, gazetecilerin çalışma özgürlüğü Ukrayna devleti için her zamana öncelik olmuştur ve olmaya devam etmektedir." dedi. Ukrayna'da ifade özgürlüğünün tehdit altında olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna yönetiminin yalnızca yasalara uygun hareket edeceğini sözlerine ekledi.

UKRAYNA'DAN RUS PROPAGANDASI YAPAN KANALLARA YAYIN YASAĞI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2 Şubat tarihinde ülkede Rus propagandası yapan bazı medya kuruluşlarına yönelik yaptırım kararını imzaladı. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından alınan ve Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından imzalanıp yürürlüğe giren karar uyarınca Ukrayna’da Rus yanlısı Muhalefet Platformu-Yaşam İçin Partisi milletvekili Taras Kozak ve onunla bağlantılı 8 şirkete yaptırım uygulandı. Böylece Rus propagandası yapan 112 Ukrayna, NewsOne ve ZIK televizyon kanallarına 5 yıl süreyle yayın yasağı getirildi. Taras Kozak, Muhalefet Platformu-Yaşam İçin Partisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen liderlerinden Viktor Medvedçuk’un yediemini kabul ediliyor.