Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkçe artık sizlerin ortak dilidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkçe artık sizlerin ortak dilidir"

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 18:04
https://www.qha.com.tr/

Ankara'da 8'inci Uluslarası Öğrenciler Mezuniyet Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

https://www.youtube.com/watch?v=QkNpBHFbjg0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1TON41Xw4Lx9YmuZJKcKnGcfKgV6zbx8Pw1UcFqRMv_l-exaCsh2iUTgY

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congressium Kongre Merkezinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen mezuniyet törenine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binalı Yıldırım, YTB Başkanı Abdullah Eren ve mezuniyetlerini gerçekleştirmek üzere Türkiye Bursları programı ile Türk üniversitelerinden mezun olan Azerbaycan'dan Macerasitan'a, Makedonya'dan Endonezya'ya yabancı öğrenciler katıldı.

"TÜRKİYE, TÜRKİYE'DEN BÜYÜKTÜR"

Mezuniyet töreninin yapılacağı salona önce Eski TBMM Başkanı Binalı Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesinin ardından "8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni" başladı.

Törende önce YTB tarafından organize edilen Türkiye Bursları programına kayıtlı uluslararası öğrencilerin, Türkçe konuştuğu bir belgesel yayımlandı. Dünyada yenilebilir enerjinin durumu, enerji dağılımındaki adaletsizlik, iklim değişikliği ve dünyanın enerji kaynaklarını yanlış kullanması, global terörizm ve toplumsal adalet gibi küresel sorunlara dair YTB öğrencilerinin verdikleri cevaplar ve ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye, Türkiye'den büyüktür" mesajı yer aldı.

YTB BAŞKANI EREN: SİZLER, ÜLKELERİNİZDE GÖNÜLLÜ BİRER ELÇİLİK OLARAK BU VİZYONU DEVAM ETTİRECEKSİNİZ

Belgeselin ardından açılış konuşmalarının ilki YTB Başkanı Abdullah Eren tarafından yapıldı.

Eren, YTB’nin 2010 yolunda yurt dışında yaşayan vatandaşlara ve dünyanın neresinde Türk ve akraba topluluklar varsa oraya hizmet götürme şiarıyla hareket ettiklerini belirtti. Türkiye’nin dış politikasında kullandığı soydaş ve akraba topluluklara yönelik YTB'nin gerçekleştirdiği faaliyetleri aktardı. Türkiye Bursları programından bahseden Eren, 160 binin üzerinde mezun öğrencinin bulunduğunu duyurdu. Son dönemde Uluslararası Öğrenci Akademisi ve Balkan Gençlik Okulu gibi projelerle Başkanlığın, yeni atılımlar gerçekleştirdiğini ve benzer çalışmalara devam edeceklerini ifade etti. Eren, "Türkiye'nin Türkiye'den büyük olduğunu Türkiye'nin dünyanın umudu olduğu hususunu inşallah sizler ülkelerinizde gönüllü birer elçilerimiz olarak bu vizyonu devam ettireceksiniz bizler de bu emaneti sizlerle beraber taşımaya devam edeceğiz. Hepinizi tek tek tebrik ediyorum. " vurgusunu yaptı. Eren, YTB bursuyla Türkiye'den mezun olan yabancı öğrencilere de, "Değerli öğrenci arkadaşlar, ailelerinize bizlerden kucak dolusu selamlar götürün. Programımız hayırlara vesile olsun" dedi.

Abdullah Eren konuşmasının sonunda programa teşrifi için Erdoğan'a ve programda emeği geçen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve paydaş kurumların çalışanlarına üyelerine teşekkür etti.

"TÜRK DEVLETİNE SONSUZ ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Bu yıl Türk üniversitelerinden mezun olmuş tüm uluslararası öğrencileri temsilen Türkiye Bursları ile eğitim alan ve Ankara Üniversitesi DTCF Tarih Bölümü mezunu Endonezyalı İmam Şafi, konuşmasını gerçekleştirdi. Endonezyalı öğrenci, büyük bir Türkiye hayranı ve Osmanlı tarihine büyük ilgi duyduğunu ve bu sebeple Türkiye'ye geldiğini ve 2014 senesinden bu yana burada olduğunu ifade etti. Şafii, bu süreçte en büyük yardımcısının YTB ve Türkiye Bursları projesi olduğunu söyledi. Şafi, "Türkiye Bursları büyük bir aile. Benim gibi dünyanın her tarafından gelen öğrenciler benim ailem oldu. Türkiye Bursları bize Türkiye'nin Türkiyeden büyük olduğu şuurunu kattı. Muhterem Cumhurbaşkanım size ve Türk devletine bu verdiğiniz imkanlardan dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKÇE ULUSLARARASI BİR DİL OLMASI NEDENİYLE SİZLERE İŞ KAPILARINI ARALAYACAKTIR"

Program çerçevesinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, konuşmasında uluslararası öğrencilere mezuniyetlerinden dolayı tebriklerini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, YTB'nin dünyanın çeşitli yerlerinden gelen öğrencilere yönelik faaliyetlerinden, günümüzde Türk dilini öğrenmenin öneminden ve YTB burslusu öğrencilerin almış olduğu eğitiminin önemini vurguladı. Bakan Ersoy, "Türkçemizin uluslararası bir dil olma bağlamında sizlere dünyanın çeşitli ülkelerinde iş kapılarını aralayacağına eminim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programdaki konuşmasından satır başları şu şekildeydi:

"Mezuniyet törenleri vesilesiyle bir araya geldiğimiz 1500 öğrenci kardeşimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Ülkemizde eğitim öğretim gördükten sonra 165 ayrı ülkede kendi ülkelerinde hizmet veren tüm mezunlarımıza en kalbi selamlarımı iletiyorum. Bu salonda geleceğin bakanlarını, başbakanlarını, sanayicilerini ve inşallah Nobel ödülleri alacak bilim adamlarını görüyorum. Bu salonda eserleri ve çalışmalarıyla hem kendi hem de tüm insanlığa hizmet edecek gönül neferlerini görüyorum.

"SİZLER BÜYÜK TÜRKİYE AİLESİNİN BİRER MENSUBUSUNUZ"

Uluslararası öğrencilerimizin her biri, büyük Türkiye ailesinin birer mensubu ve aynı zamanda Türkiye’nin doğal temsilcileri olarak görüyorum. Türkiye Bursları ve kendi imkanlarıyla ülkemizde eğitim-öğretim gören gerek mezunlarımıza gerek öğrencilerimize Milletimizin kalbi de devletimizin kapıları da kendilerine daima açıktır. Biz sizleri hiç bir zaman unutmayacağız sizlerin de bizleri daima kalbinizde yaşatacağınıza inanıyorum. Programın başlangıcından bugüne kadar Türkiye Bursları vasıtasıyla ülkemizde eğitim öğretim gören mezunların sayısı da yaklaşık 150 bin civarındadır. Bu vesilesiyle uluslararası öğrenci projesinin çeyrek asır önce temellerini atan 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı rahmetle yad ediyorum.

TÜRKİYE BURSLARINA DÜNYA ÇAPINDA YOĞUN İLGİ

Türkiye Burslarına sadece bu yıl dünya genelinde, yaklaşık 147 bin başvurunun olması atılan hayırlı adımın dalga dalga büyüyerek amacına ulaştığını gösteriyor. Türkiye Burslarına en çok başvurunun; Suriye, Filistin, Afganistan, Yemen, Somali, Irak ve Myanmar gibi ciddi sıkıntılarla boğuşan yerlerden gelmesinin programın asli maksadına eriştiğinin işareti olarak görüyorum. Hedefimiz 2023 yılında uluslararası öğrenci sayısını, 200 bin öğrenciye çıkarmaktır. Dünyanın en kadim eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bu toprakları yeniden en ön sıralar çıkaracağız.

ERDOĞAN'DAN YÖK BAŞKANI'NA SADECE KADINLARDAN OLUŞAN ÜNİVERSİTE ÇAĞRISI

G-20 zirvesinde Japonya’daydım. Japonya'da 800 üniversite var. Bu 800 üniversitenin yüzde 10'u sadece kızlardan oluşuyor. Bu alanda atılacak adımların önem arz ettiğine inanıyorum. Burada bulunan YÖK Başkanı'na da çağrıda bulunuyorum. Türkiye benzer bir adımı atmalı.

"Biz, sizleri Türkiye'nin bulunduğunuz ülkelerdeki misyon şefleri olarak görüyoruz." diyen Erdoğan, halen 22 ayrı ülkede mezun derneğinin bulunduğunu ifade ederek Türkiye burslusu öğrencilerinin karşılıklı ilişkiler kurmaları çağrısı yaptı. Türkiye'nin her ülkede daima yanınızda olacağından şüphe duymayın diyen Erdoğan, "Sizler bizim evlatlarımız, kardeşlerimizsiniz. Bizim kültürümüzde kardeşlik mekan ve zamanla sınırlı değildir" dedi.

"TÜRKÇE ARTIK SİZLERİN ORTAK DİLİDİR"

Erdoğan, "Hem öğrenci hem de mezunlarımızdan beklentim ne iş yaparsanız yapın, nerede yaşarsanız yaşayın bu ülke ile ve birbirinizle olan temasınızı asla koparmayın. Böylesine büyük bir ilişki ağı günümüzde paha biçilemez bir hazinedir. En önemlisi de Türkçe artık sizlerin ortak dilidir" dedi.

"ŞU DÖNEMDE BÖYLE BİR BİRLİĞİN, DAYANIŞMANIN ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİ ZORLUK YOKTUR"

Erdoğan, "Avrupa'da 6 milyonun üzerinde Türkiye'den giden insan yaşıyor. Balkanlarda Türkçe halen canlı bir şekilde yaşıyor. Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya Türkçe ile iletişim kurmamız hayatınızı sürdürmeniz mümkündür. Gelin bu dil avantajını en güzel, en verimli, en hasbi şekilde değerlendirelim. Dünyanın en acımasız yöntemlerle sürdürülen ticari, askeri ve siyasi mücadelelere sahne olduğu; şu dönemde böyle bir birliğin, dayanışmanın üstesinden gelemeyeceği zorluk yoktur." dedi.

Bir kez daha mezun olan uluslararası öğrencileri tebrik eden Erdoğan, "Ülkelerinize döndüğünüzde şahsımın ve milletimin selamını iletin" diyerek sözlerini sonlandırdı.

ERDOĞAN, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN MEZUNİYET SEVİNCİNE ORTAK OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından 8. Uluslararası Türkiye Bursları öğrencileri tarafından "Türkiye Türkiye’den büyüktür" yazılı bir Türkiye haritası hediye edildi. Haritanın üzerinde ülkemizde eğitim gören yabancı öğrencilerin ülkelerini ismi yer aldı.

Dereceye giren mezun öğrenciler Erdoğan’dan ödüllerini aldı. Bölüm, fakülte ve üniversite birincileri olan toplamda 19 öğrenciye ödül verildi. Mezuniyet programında, aile fotoğrafı çektirildi. Program sonrasında, Cumhurbaşkanının katılımıyla mezun öğrencilerin kep atma töreni gerçekleştirildi.

TÜRKİYE BURSLUSU ÖĞRENCİLERİNİN MEZUNİYETİNDEN RENKLİ KARELER