Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini tanıma kararı kabul edilemez

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 14:22
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın, Ukrayna doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanımasını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk'ı tanıması kararı kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e giderken gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, Ukrayna doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyarak gerilimi tırmandırmasına yönelik şunları kaydetti:

"Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini tanıma kararının Minsk Anlaşmalarına aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz."

ERDOĞAN: KARADENİZ ÜLKESİ OLMANIN SORUMLULUKLARINI BİR KENARA BIRAKAMAYIZ

"Biz aynı zamanda Karadeniz ülkesiyiz. Karadeniz ülkesi olmamız nedeniyle birçok tedbir paketinin oluşturulması şart. Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz, aldık. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Karadeniz ülkesi olmanın bize yüklediği sorumlulukları bir kenara bırakamayız. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz."

Öte yandan Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri artı Türkiye ve Almanya ile ortak zirve önerisine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Böyle bir teklif eğer uygulama alanı bulursa biz tabii ki böyle bir teklifin içerisinde de yer alırız. Bunu zaten daha önce de ifade ettim. Bana göre olması gereken de budur. Sayın Zelenskıy'ın bu teklifi, olumlu bir yaklaşımdır. Bu olumlu yaklaşımı eğer gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, gerekse diğer ülkeler kabul ederse biz de bu buluşmada yerimizi alırız."