Çubarov: İki ülke daha 1944 Sürgününü soykırım olarak kabul edebilir

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 2 ülkenin daha 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıyabileceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2020 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2020 13:15
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 2 ülkenin daha 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıyabileceğini kaydetti.

ÇUBAROV ÜLKELERİN İSİMLERİNİ VERMEDİ

Kırım Haber Ajansı’nın İşgal Hakkında Sansürsüz. Kırım Haber Ajansı’nda Hard Talk isimli yeni programına konuk olan Çubarov, söz konusu iki ülkeden biri tanesinin Avrupa’da bulunduğunu ve bu adımı önümüzdeki 2 ay içinde atacağını, diğer ülkenin ise 2020 yılına kadar 1944 Sürgününü soykırım olarak kabul edebileceğini ifade etti.

Çubarov, bu ülkelerin parlamentolarında milletvekili grupları ve komitelerde bu konuda müzakerelerin devam ediyor olması nedeniyle, ülkelerin isimlerini vermek istemediğini kaydetti.

Refat Çubarov, bugüne kadar Ukrayna’nın yanı sıra iki Baltık ülkesi Letonya ve Litvanya da Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıdı.

Letonya Parlamentosu, 9 Mayıs 2019 tarihinde, Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.

Litvanya Parlamentosu da 6 Haziran 2019 tarihinde, 1944 Kırım Tatar Sürgününün soykırım olarak tanınmasına dair kararı kabul etti.

UKRAYNA'DAN SOYKIRIMI TANIMA ÇAĞRISI

Ukrayna Parlamentosu, dünya ülkeleri hükumetlerine, parlamentolarına ve uluslararası örgütlere, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etmelerini ve Rusya’nın Kırım Tatarlarının haklarını ve özgürlüklerini ihlal etmesini kınamalarını öngören karar tasarısını kabul ettiği bildirilmişti.

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov’un girişimiyle hazırlanan ve 2 Haziran 2020 tarihinde oylanan karar tasarısı için 310 milletvekili “evet” oyu kullandı. Tasarı için “hayır” oyu kullanan milletvekili olmadı ancak 26 milletvekili çekimser kaldı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.