Çubarov: "Edem Bekirov'un hayatı tehlikede!"

Çubarov: "Edem Bekirov'un hayatı tehlikede!"

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:05
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı uygulanan baskıları; özellikle sağlık durumunun devamlı kötüleştiği Edem Bekirov’u unutmama çağrısında bulundu.

Facebook üzerinden yaptığı açıklamada Çubarov, “Birkaç gündür Ukrayna toplumunun dikkatinin parlamento seçimleri sonuçlarına odaklı olduğu anlaşılıyor. Yarın öbür gün hükûmet oluşturma konusu da gündeme gelecek… Fakat işgal edilen Kırım’da yaşayan vatandaşlarımızın hayatları da var. Ve onları bir gün için bile unutmamalıyız. Aynı şekilde Rus işgalciler tarafından sistematik ve kasıtlı baskılara maruz bırakılan Kırım Tatar halkını Rus işgalcilerle bir başlarına bırakmamalıyız." diye kaydetti.

Akmescit’teki Kremlin güdümlü sözde Merkez Bölge Mahkemesinin sözde hakimi Aleksandr Voronov’un Edem Bekirov’un davasını Kırım’ın Krasnoperekopsk Bölge Mahkemesine gönderme kararı aldığını hatırlatan KTMM Başkanı, “Bu mahkeme Bekirov’un şu an tutulduğu Akmescit’ten 123 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve siyasi tutsak bu uzun yola dayanmayabilir.” dedi.

Birinci derece engelli, şeker, kalp hastası olan ve nefes darlığı çeken Bekirov için bölgesel yargılama sorununun ölüm kalım meselesi olduğunu vurgulayan Çubarov, “Edem Bekirov’un hayatı tehlike altında.” diye kaydetti.

KTMM Başkanı, Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova’nın Edem Bekirov’a uygun tıbbi yardım sağlanması ve sağlığına zarar vermeden mahkeme oturumlarına katılması için gereken şartların yaratılması isteğiyle Rus İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova’ya başvurduğunu ancak işgalci yönetiminin bu konuda hiçbir önlem almadığına dikkat çekti.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yekaterina Zelenko, Twitter’da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ağır hasta Kırım Tatarı Edem Bekirov’un yasa dışı tutulduğu işgal edilen Akmescit’ten endişe verici haberler geliyor. Onun sağlık durumu kötüleşmeye devam ediyor. Uluslararası toplumu Rusya’nın insan hakları ihlallerine göz yummamaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daha önce, işgalci mahkeme Edem Bekirov’un davasını Kırım’ın Krasnoperekopsk Bölge Mahkemesine gönderme kararı aldığını bildirilmişti.  Bekirov davasının Krasnoperekopsk’ta incelenmeye başlaması durumunda şu an tutulduğu tutukevinden çıkmayı reddedeceğini açıklamıştı.