Çin, Tayvanlı yetkilileri yaptırım listesine ekledi

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2022 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2022 16:56
https://www.qha.com.tr/

Çin, Amerikalı yetkililerin, Tayvan’a gerçekleştirdiği ikinci ziyaretten sonra Tayvan hükumetinin yetkilileri başta olmak üzere bağımsızlık yanlılarına yaptırım uygulayacağını bildirdi. Çin yaptırım listesindeki kişileri, “Tayvan'ın bağımsızlığının azılı savunucusu ayrılıkçılar" olarak nitelendirdi.

ABD Meclisi Temsilci Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinden rahatsızlık duyan Çin, askeri tatbikatlar ve yaptırımlarla Tayvan'a gözdağı vermek istiyor. Tayvan'ın egemenliğine göz diken Çin, üst düzey yetkililer başta olmak üzere, bağımsızlık yanlılarına yaptırım uygulanacağını bildirdi. Bu bağlamda Çin, Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Meclis Başkanı You Si-kun, Dışişleri Bakanı Joseph Wu, hükumetin ABD'deki temsilcisi Bi-khim Hsiao, Meclis üyeleri Koo Li-Hsiung, Tsai Chi-chang, Ker Chien-ming, Chen Jiau-hua ve Wang Ting-yu ile aktivist Li Fei-fan'ın yaptırım listesine aldığını duyurdu.

TAYVANLI YETKİLİLER AZILI SAVUNUCU AYRILIKÇI OLARAK NİTELENDİRİDİ

Çin tarafından yapılan açıklamada, Tayvanlı yetkililer, "Tayvan'ın bağımsızlığının azılı savunucusu ayrılıkçılar" olmakla suçlandı. Öte yandan Tayvanlı yetkililerin ülkeye, Hong Kong ile Makao özel idari bölgelerine girişinin yasaklandığı belirtildi. Çin, yetkililerin bağlı bulundukları kurum, kuruluş ve şirketler ile destekçilerinin Çin'deki şahıs ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktan, Çin'de kar amaçlı faaliyet yürütmekten men edileceği ifade edildi.

Ayrıca Meclis Başkanı You'nun başkanı olduğu Tayvan Demokrasi Vakfı ile Dışişleri Bakanı Wu'nun genel sekreteri olduğu Uluslararası İş Birliği ve Kalkınma Fonunun da yaptırım kapsamında olduğu belirtilerek, "Tayvan'ın bağımsızlığının azılı savunucusu ayrılıkçılar, uçurumdan geri çekilmeli ve adanın Çin’e bağlılığını bozmaya cesaret ederlerse, ağır şekilde cezalandırılacaklar" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN KARİKATÜRÜ TEPKİ TOPLUYOR

Çin medyasında paylaşılan karikatür de, Tayvan’ın bağımsızlığı için mücadele eden yetkililerin, Çin'in, Adayı işgalinden sonraki durumu açıkça belirtilerek, adadaki demokrasi ve insan haklarının hiçe sayılacağı, Çin’in Twitter'ı olarak bilinen Weibo hesabında paylaşıldı. Karikatür, Tayvanlı ve diğer ülkelerin insan haklarını savunan aktivistlerden büyük tepki topladı.