Çin’e karşı "4 çip ittifakı" kurulacak

Çin’e karşı "4 çip ittifakı" kurulacak

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2022 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2022 10:37
https://www.qha.com.tr/

Çin virüsü ve ilkim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan çip krizi, artık ABD ve Çin arasında bir çip savaşına dönüşmeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yonga sanayisi ile ilgili önemli adımlar attı. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura müttefiklerle yarı iletkenler konusundaki ortaklığını genişletme sözü verdi.

Çip üretim konusunda dünyada parmakla gösterilen Japonya, Tayvan ve Güney Kore,  ABD ile birlikte Çin’in bu alanda tekel olmasını engellemek için birleşiyor. Bu devletlerden oluşan ittifaka, “4 Çip İttifakı” adı verildi. Çip üretiminin küresel sermaye ve uluslararası güvenlik için çok önemli olduğu göz önünde bulunulursa Çin’in “4 Çip İttifakı” için alacağı önlemler merak ediliyor.

Suikasta kurban giden eski Başbakan Şinzo Abe’nin cenazesi için düzenlenen devlet töreni kapsamında Japonya'da bulunan Harris, Japon çip üretim firmalarına "çip tedarikinde iş birliğini artırma" çağrısı yaptı. Harris, ABD'nin Tokyo Büyükelçiliği binasında Nikon, Fujitsu, Hitachi High-Tech ve Tokyo Electron gibi markaların temsilcileriyle bir araya geldi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Japonya ziyareti “4 çip” ittifakını doğuruyor. Harris, Japonya’nın çip tedarikinin önemini vurgulayarak, “Japonya ve ABD, ileriye dönük inovasyon yatırımı ve tedarik zinciri için çalışma kararlılığını paylaşıyor" dedi.

ABD'DEN ÇİP ARAŞTIRMALARI İÇİN 200 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Geçen aylarda Biden tarafından sunulan “Yarı İletkenler Üretmek Amacıyla Yardımcı Teşvikler Oluşturma (CHIPS) ve Bilim Yasası"nı hatırlatan Harris yasa içeriğine değinerek, “Yarı iletken ürünleri tedarik eden şirketler için 52 milyar ABD doları tutarında hibe, teşvikler ve ayrıca ABD'deki tesislere yatırım yaptıklarında yüzde 25 vergi indirimi içeriyor. Ayrıca yasada, çip araştırma programlarını desteklemek için önümüzdeki on yılda yaklaşık 200 milyar ABD doları tutarındaki bütçede yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Harris, ekonomik büyüme ve güvenliğin sağlanmasında çip tedarikinin önemini vurgulayarak “ bu alanda Japonya hayati bir rol üstleniyor. Çip üretimindeki küresel talebi bir ülkenin karşılayamayacağının farkındayız. ABD ve müttefiklerinin pratik seviyelerde büyüme ve işlevselleşmesini sağlayacak tarzda birlikte çalışması önemli. Japonya ve ABD, ileriye dönük inovasyon yatırımı ve tedarik zinciri için çalışma kararlılığını paylaşıyor" diyen Harris, Japon firmalarından sektörel işbirliğini artırmalarını talep etti.

JAPONYA ABD İLE YARI İLETKEN TEKNOLOJİSİN DE ORTAK ÇALIŞMA YAPACAK

Amerika Yarı İletken Endüstrisi Birliği’nin küresel politikadan sorumlu Başkan Yardımcısı Jimmy Goodrich, “Her şeyi kendi başına yapabilecek tek bir ülke veya şirket yok. Japonya’da gelecek çip yatırımları için büyük bir fırsat ve önemli bir alan var.” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Japonya ve ABD arasındaki yarı iletkenler ittifakının ABD-Japonya ilişkilerinde hayati bir çark olduğunu ifade etti.

Ayrıca ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel ile bir araya gelen Bakan Nishimura, bu yıl Japonya'da yarı iletken çip araştırmaları için bir tesis kurma, Tayvan ve Avrupa dahil olmak üzere diğer müttefiklerle yarı iletkenler konusundaki ortaklığını genişletme sözü verdi.