Çin'den Nazarbayev'e Dostluk Nişanı

Çin Başkanı Şi Cinping, Kazakistan’ın eski Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’a Dostluk Nişanı takdim etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:07
https://www.qha.com.tr/

Çin Başkanı Şi Cinping, Kazakistan’ın eski Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’a Dostluk Nişanı takdim etti.

Nazarbayev’in Sözcüsü Twitter üzerinden Kazakistan Devlet Başkanının Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Nişanı ile ödüllendirme törenini paylaştı.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

Tören öncesi Şi Cinping ile bir araya gelen Nazarbayev, Çin ile bu kadar yüksek düzeyde karşılıklı anlayış ve işbirliği sağlamak için çalıştığını ifade etmişti.

Bilindiği gibi Çin'in başkenti Pekin'de yaklaşık 40 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla "Bir Kuşak, Bir Yol" 2. Uluslararası İşbirliği Forumu düzenleniyor.

http://qha.com.tr/haberler/kazakistan-dogu-turkistan-in-sesini-duyuran-serikjan-bilas-i-gozaltina-aldi-cin-mi-istedi/8541/ ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ KAZAKLARI DA HEDEF ALIYOR

Doğu Türkistan’da Çin yönetimi Uygur Türkleri ile birlikte Kazak Türklerine karşı da baskı faaliyetleri yürütüyor.

Kazakistan'ın komşusu Çin’in Doğu Türkistan politikalarını eleştirmekten uzak durduğu, ayrıca ülkedeki Uygur Türklerini yakın takibe aldığı biliniyor.

http://qha.com.tr/haberler/cin-dogu-turkistanli-uygur-ve-kazak-cocuklari-ayri-toplama-kampinda-alikoyuyor/25341/

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kazakistan Devlet Başkanlığı Özel Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kerim Mesimov ile Washington’daki görüşmelerinde Pompeo, Çin’in Doğu Türkistan bölgesindeki Kazakları da hedef alan insan hakları ihlallerini gündeme getirmişti.

http://qha.com.tr/haberler/pompeo-ile-mesimov-gorusmesinde-dogu-turkistan-daki-ihlaller-gundemdeydi/26002/

Geçen ay Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin ülkesinin Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur ve Kazak Türklerine yönelik faaliyetlerini ‘radikalleşmeye karşı’ adımlar olarak tanımlayarak bu bağlamda kendilerine desteğinden ötürü Kazakistan’a teşekkür ettiği duyurulmuştu.

Başkent Pekin’de Kazak meslektaşı Beibut Atamkulov ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Wang Yi, ülkesinin Doğu Türkistan’daki Uygur ve Kazak Türklerine karşı yürüttüğü faaliyetleri savunmuş, akabinde, “Kazakistan hükûmetinin Çin’in tutumu konusundaki anlayış ve desteğini takdir ediyoruz ve hiç kimsenin ya da hiçbir gücün Çin ile Kazakistan arasındaki dostluk ve karşılıklı güvene zarar vermesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuşmuştu.

http://qha.com.tr/haberler/kazakistan-hukumeti-dogu-turkistan-a-sirtini-cevirdi/13217/