Çin: Batı'nın "Rusya Ukrayna’ya saldırdı” söylemlerine katılmıyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın 24 Şubat 2022 düzenlediği olağan basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarıyla ilgili sorulara Batının "Rusya Ukrayna’ya saldırdı” söylemlerine katılmadığını belirtti. Aynı zamanda ABD'yi "gerilimi sürekli artırmak ve savaş tehlikesini kışkırtmakla" suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2022 21:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2022 21:12
https://www.qha.com.tr/

Çin Dışişleri Bakanlığı, 24 Şubat 2022 düzenlediği olağan basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarıyla ilgili sorulara Batı'nın "Rusya Ukrayna’ya saldırdı” söylemlerine katılmadığını belirtti. Aynı zamanda ABD'yi "gerilimi sürekli artırmak ve savaş tehlikesini kışkırtmakla" suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığının 24 Şubat 2022 Perşembe günü düzenlediği olağan basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları da gazetecilerin sorularının odak noktası oldu.  Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Ukrayna'daki durumun bugüne kadar geliştiğini görmek istemiyorduk" dedi ve Çin’in güncel durumları takip ettiğini belirtti. Tarafları soğukkanlı olmaya, durumun kontrolden çıkmasından kaçınmaya çağırdı.

"RUSYA UKRAYNA’YA SALDIRDI” SÖYLEMLERİNE KATILMIYORUZ

Reuters haberine göre, değerlendirilmenin gerçeklere dayandırılması gerektiğinin altını çizen Hua Chunying, Batı medyasının “Rusya Ukrayna'ya saldırdı" söylemlerine katılmadığını vurguladı. Chunying, aynı zamanda ABD'yi "gerilimi sürekli artırmak ve savaş tehlikesini kışkırtmakla" suçladı.

"RUSYA ÇİN'İN DESTEĞİNİ ALDI" İDDİALARINI YANITLADI

Rusya'nın harekete geçmesi için Çin'in desteğine sahip olduğu yönündeki ABD'nin iddiaları konusunda Hua Chunying, “Rusya'nın böyle bir açıklamayı duymaktan çok mutsuz olacağına inanıyorum" dedi. Moskova’nın tamamen kendi hüküm ve devlet çıkarları esasında kendi diplomasi ve stratejisini belirlediğine vurgu yapan Sözcü, “Rusya’nın bir şey yapmadan önce başkalarından tavsiye almasına gerek yok. Ayrıca Moskova'nın kendisine silah sağlaması için Çin'e veya başka ülkelere ihtiyacı yok” dedi.

"YANGINA KÖRÜKLE GİTMEMEK LAZIM"

Daha önceki konuşmalarında Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı olduğu ifade eden Hua Chunying, "Silahlar hiçbir zaman tüm sorunları çözemedi, bu yüzden yangına körük ile gitmemek lazım. Aksine yangını nasıl söndüreceğinizi düşünmelisiniz... Durum kontrolden çıkarsa bu herkes için iyi değil. Umarım tüm taraflar onları ikna etmek için bir şeyler yapabilir” dedi.

Rusya ve Ukrayna geriliminin Batı kışkırtmaları sonucu bu duruma kader gelindiğine işaret eden Hua Chunying, "Başlatıcı, ateşleyici olarak, yangını başlatan kişi, başkalarını suçlamak yerine, pratik eylemlerle yangını en kısa sürede nasıl söndüreceğini düşünmelidir" dedi.