Büyükelçi Güldere: Ukrayna, Türkiye için muazzam bir ortak

Büyükelçi Güldere: Ukrayna, Türkiye için muazzam bir ortak

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2020 19:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 19:52
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, TRT Avaz için Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin savunma, ekonomi ve turizm alanlarındaki ikili iş birliğini değerlendirdi.

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Güldere, 29 Ağustos 2020 tarihinde vermiş olduğu röportajda Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin çok boyutlu yapısı hakkında konuşarak, "Ukrayna, Sovyetler Birliği'nden miras geniş altyapıları, dünyanın en verimli tarım arazileri, genç eğitimli nüfusu, Türk dünyasının başarılı olduğu inşaat sektöründe ihtiyaç duyduğu yatırımlar anlamında Türkiye için muazzam bir ortak." ifadelerini kullandı.

"TİCARET HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR"

Büyükelçi Güldere, ikili ilişkilerde önemli bir yer tutan ticari iş birliğinin koronavirüs salgınına rağmen gayet iyi ilerlediğini ifade etti. Güldere, geçen hafta Herson kentinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskiy'le yaptıkları görüşmede, Zelenskiy'nin Türk firmalarının Ukrayna'nın kalkınmasına verdiği destekten memnun olduğunu belirttiğini aktardı.

Yağmur Ahmet Güldere vermiş olduğu röportajda, 2020 yılının hemen başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle hızlı başlayan Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde salgın nedeniyle kısa bir yavaşlama görülse de temponun hızlanarak devam ettiğini kaydetti.

Röportajda salgına rağmen ilk 5 ayda geçen seneye göre iki ülke ticaret hacminde bir artış olduğuna dikkati çeken Güldere, rakamların ilerisi için umut verdiğini kaydederek, "Geçen seneki ticaret hacmimiz 5 milyar dolardı. Bu önemli ama yetersiz bir rakam. Zelenskiy'nin geçen sene Türkiye ve Erdoğan'ın şubattaki Ukrayna ziyaretlerinde devlet ve özel sektörün arasındaki enerjiyi görünce bu rakamların artmaması mümkün değil.'' dedi.

Benzer haber: Zelenskiy: Herson bölgesi başarılı olursa Kırım bize daha hızlı geri dönecektir

SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞ BİRLİĞİ YAPAN İKİ ÜLKE: TÜRKİYE-UKRAYNA

Büyükelçi Güldere, özellikle savunma sektörünün iki ülke arasındaki sıkı işbirliğinin en önemli alanı olduğunu ifade ederek "yükselen yıldız" şeklinde nitelendirdi. Büyükelçi Güldere, "Özellikle Aselsan ve Baykar'ın Ukrayna'ya yaptıkları satışlar, bu alanda uzun süredir var olan potansiyeli somut projelerle ortaya koydu." dedi.

Ayrıca Ukrayna'nın bağımsızlık gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'a Ukrayna devleti tarafından devlet nişanı verilmesiyle ilgili de "Bu kompozisyon çok anlamlı. Ukrayna devletinin Türkiye'nin hem kamusuna hem özel sektörüne gösterdiği itibarı yansıtıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Benzer haber: Baykar’dan ikinci teslimat: Ukrayna, Bayraktar TB2 İHA’larına kavuştu

TÜRKİYE'YE UKRAYNA'DAN YILDA 200 BİN TURİST GELİYOR  

Turizmin salgından en çok etkilenen sektörlerden biri olduğuna değinen Güldere, iki ülke arasındaki turizm iş birliği imkanlarını azami kullandıklarını belirtti. Güldere, "Ukrayna, charter seferi uçuşlarını başlattığımız ilk ülkelerdendi. Türkiye'yi ziyaret eden Ukraynalı turist sayısında 200 bini geride bıraktık, 300 bine doğru ilerliyoruz. Bu hem Ukraynalıların Türkiye'ye ilgisinin canlı tutulması hem salgından olumsuz etkilenen Ukraynalıların rahatlayabilmesi ve de Türk turizmine destek olması bakımından anlamlı bir rakam. Dünya genelindeki turizm sayılarına bakınca 200 bin büyük bir sayı ve şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Bu da devletimizin ve turizm sektörünün birlikte ne kadar sağlıklı adımlar attığının bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Benzer haber: