Büyük Zafer’in başlangıcı: Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 100. yılı!

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 17:19
https://www.qha.com.tr/

Türk milletini kurtuluş mücadelesinde zafere götüren, imkansızlıklara rağmen Yunan ordusunun yarısını yok edip İzmir’e kadar süren Büyük Taarruz’un bugün 100. yılı kutlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak olan kutlamalarda savaşın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitler ve gaziler rahmetle anılacak.

Türk milleti, bugün Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadelelerin en şiddetlilerinde olan Büyük Taarruz ile edindiği zaferi kutluyor. İtilaf güçlerini arkasına alarak 1919’da İzmir’in işgaliyle Anadolu’ya ayak basan Yunan ordusu, işgallerini İç Anadolu’ya kadar sürdürdü. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde birçok zorlu yolu aşarak Ankara’da Büyük Millet Meclisini açtı ve işgallere karşı mücadele etti. 100 yıl önce bugün Polatlı’dan top seslerinin duyulduğu günlerde düşmanla burun buruna mücadele veren Türk ordusu, artık taarruza geçti.

SAVAŞIN BAŞKOMUTANI MUSTAFA KEMAL PAŞA

Büyük Millet Meclisinin oy çokluğuyla verdiği Başkomutanlık unvanıyla Mustafa Kemal Paşa, verdiği emirle Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’nin kazanılacağı Büyük Taarruz’u başlatalı 100 yıl oldu.

İtilaf güçlerini arkasına alarak 1919’da İzmir’in işgaliyle Anadolu’ya ayak basan Yunan ordusu, işgallerini İç Anadolu’ya kadar sürdürdü. Türk ordusu, savaştan önce Türk halkının büyük seferberlikle sağladığı yardımlarla taarruz için gereken hazırlığı yaptı. İstanbul’da esaret altında yaşayan Türk halkı da İngilizlerin mühimmat deposundan kaçırdığı silahları Ankara’ya ulaştırdı.

TAARRUZ TOP ATIŞLARIYLA BAŞLADI

Taarruz için hazırlıklarını tamamlayan Türk ordusu, 26 Ağustos’ta Kocatepe’de sabah namazının kılınmasıyla beraber ilk hücuma başladı. Top atışlarıyla Yunan ordusu üstüne taarruz edildi. Saldırıları Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ile Fevzi (Çakmak) Paşa ve İsmet (İnönü) Paşa koordine etti. Top atışlarından sonra Türk ordusu, bölgede kalan işgalci Yunan askerlerini süngüden geçirdi.

Taarruzun başladığı 26 Ağustos’ta top atışlarıyla Yunan ordusunu neye uğradığına şaşırtan Türk askerleri, tüm cephelerde yeniden saldırıya hazırlandı. 27 Ağustos’ta bölgede ilerleyen Türkler, bu sefer daha çok süngü hücumuyla Yunan ordusunun üzerine gitti. Süngü hücumlarında her ne kadar çok şehit verilse de Türk Ordusu Afyonkarahisar’ı ele geçirdi.

İŞGALCİ YUNAN ORDUSU ÇEKİLDİ TÜRK ORDUSU ZAFER İLAN ETTİ

Taarruzun başından bu yana 2 gün boyunca düşmana ağır kayıplar yaşatan Türk ordusu sayesinde Yunan ordusu geriye çekilmeye başladı. 28 ve 29 Ağustos günleri Türk askeri, düşmanı savaş meydanında tutabilmek için bölgedeki kaçış yollarını kapatmaya başladı. Bu hamleyle birçok Yunan askeri öldürüldü ve esir alındı.

Takvimler 30 Ağustos’u gösterdiğinde, Türk ordusu gerçekleştirilen taarruzun zaferle sonuçlandırıldığını ilan etti. Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da kaydedilen bu tarihi zafer ile bölgedeki Yunan ordusunun hemen hemen hepsi ya yok edildi ya da esir alındı. Türk ordusunun hedefi artık özgür Akdeniz ve İzmir oldu.