Bulgaristan seçimleri: 33 yıldır hiçbir şey değişmedi

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2022 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2022 00:03
https://www.qha.com.tr/

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Bulgaristan’daki seçimleri Kırım Haber Ajansına değerlendiren Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk, Türk askerine asılsız iddialarla dil uzatan ülkedeki siyasi liderlere gerekli yanıt verilmediği için seçimlere katılmadıklarını ifade etti. Ulutürk, "33 yıldır Bulgaristan'da hiçbir değişim olmadı. Bunun için bir yıl içerisinde 4 defa seçim yapıldı, yine hükumet kurulamayacak ve yine Şubat 2023'de seçim olacak." dedi.

Bulgaristan halkı, 2 Ekim 2022 tarihinde 48. parlamentonun oluşturulması için düzenlenen genel seçimlerde sandık başına gitti. Bulgaristan’da gerçekleştirilen erken parlamento seçiminin ardından ülkenin 240 üyeli 48. parlamentosuna yüzde 4 barajını aşarak 7 siyasi parti girdi. Yüzde 99 oranında tespit edilen ön sonuçlara göre Bulgaristan’ın eski Başbakanı Boyko Borisov’un partisi Avrupalı Gelişim İçin Yurttaşlar (GERB) seçimden yüzde 25,5 oyla ilk sırada çıkarken, Değişime Devam Partisi (PP) yüzde 19,9 oyla ikinci sırada yer aldı. Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğu Türklerden ve Müslümanlardan oluşan partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise yüzde 14,4 oyla üçüncü sıraya yerleşti.

TÜRKİYE’DEN OYLAR 93 BİNDEN 55 BİNE DÜŞTÜ

Türkiye’de çift vatandaşlıkla oy kullanma hakkına sahip olan Türkler de Bulgaristan’daki seçimler için sandık başına gitti. Bulgaristan’ın genel seçimleri için Türkiye’den 55 bin kişi oy kullandı. En son 14 Kasım 2021 tarihinde yapılan erken genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde Türkiye’de 93 bin oy kullanılırken bu seçimlerde sayı 50 bine düştü.

Resmi sonuçların bugün açıklanması bekleniyor.

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk, bugün Bulgaristan'daki seçimleri ve Türkler açısından sonuçlarını Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. En son 14 Kasım 2021 tarihinde yapılan erken genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde Türkiye’de kullanılan 93 bin oy sayısının bugün 50 bine düştüğüne dikkat çeken Ulutürk, "Bizler BULTÜRK Derneği olarak zaten seçim öncesi bu seçime katılmayacağımızı söylemiştik. Üyelerimiz de oy kullanmadı." dedi.

TÜRK ASKERİNE DİL UZATILAN BULGARİSTAN'DAKİ SEÇİMLERE KATILIM DÜŞÜK

Seçimleri boykot etmelerinin ana etkenlerinden birine örnek veren BULTÜRK Genel Başkanı Ulutürk şu ifadeleri dile getirdi:

"Bulgaristan Parlamentosu’nda bu yılın başında Diriliş Partisi lideri çıkıp 'Türk askerleri, çoluk çocuk öldürüyor, Kuzey Irak'ta köyleri bombalıyor neredesiniz? Rusya'ya yapılan yaptırımları Türkiye için de yapmalarını istemeliyiz' dedi. Sadece Türkiye’den seçilen 9 milletvekili var ama hiç biri çıkıp da 'Sen ne konuşuyorsun? Türk askerini, dünya tanır. Ondan daha merhametlisi, daha merdi ne de dünyada bir eşi benzeri yok. Türk askeri sadece bugün değil, bin yıldır böyle bir askerdir. Bu asker, savaşta bile güçsüzlere silah çekmeyen dünyada tek askerdir' diyemediler. İşte bu sebeple biz bu partiye oy vermedik. İşte bunun için seçimlerde katılım yarı yarıya düşmüştür. Burada; 'Neden oy verilmedi?' değil de 'Nasıl bir partiye oy verebilirler?' sorusu sorulmalıydı…"

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet Ulutürk 33 YILDIR BULGARİSTAN'DA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

33 yıldır Bulgaristan'da hiçbir değişim olmadığının altını çizen Ulutürk, "Bundan dolayı bir yıl içerisinde 4 seçim yapıldı ve yine hükumet kurulamayacak ve yine Şubat 2023'de seçim olacak. İşte bu seçimler için biz dernek olarak hazırlık yapıyoruz. Bu seçimler, 'eski komünistlerden kurtulma seçimi' olur inşallah. Bulgaristan'daki Türklerin, bu zamana kadarki partilerden uzak anlayışta bir partiye ihtiyacı var…" dedi.