Boris Johnson: Putin, Ukrayna'yı topyekun işgal etmeye kararlı

Boris Johnson: Putin, Ukrayna'yı topyekun işgal etmeye kararlı

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 23:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 23:35
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya ekonomik yaptırım paketi uygulanacağını bildirdi. Putin'in, Ukrayna'yı topyekûn işgal etmeye kararlı olduğuna vurgu yaptı. 2014'te Kırım işgal edildiğinde Avrupa ve NATO’nun "yeterince sert" karşılık verilmediğine dikkat çekti.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'daki son durum, yaptırım paketi ve Rusya'ya verilecek tepkinin ele alındığı Acil Durum Kabine Toplantısı'nın (COBRA) ardından bir açıklamada bulundu.

“PUTİN, UKRAYNA'YI TOPYEKÛN İŞGAL ETMEYE KARARLI”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı topyekûn işgal etmeye kararlı olduğuna vurgu yapan Boris Johnson, "Korkarım ki tüm kanıtlar, Putin'in gerçekten de Ukrayna'yı tam anlamıyla işgal etmeye, bağımsız, egemen bir Avrupa ülkesini boyun eğdirmeye kararlı olduğu yönünde. Kesinlikle net olalım. Bu kesinlikle felaket olacak" dedi.

“ACİL BİR ULUSLARARASI YAPTIRIM PAKETİ OLUŞTURACAĞIZ”

Putin'in Ukrayna'ya topyekûn işgal gerçekleştirmesi durumunda "Putin'i başarısızlığa uğratmak" için çalışacağının altını çizen Bors Johnson, "Acil bir uluslararası yaptırım paketi oluşturacağız. Bu, yaptırım paketlerinin ilki olacak, çünkü Rusya'nın daha fazla irrasyonel davranışı olacağına inanıyoruz" dedi. Birleşik Krallık'ın yaptırımlarının, Rusya'nın savaş makinesini destekleyen ekonomik çıkarlarına darbe indireceğini dile getiren Johnson, "Yaptırımlar Rusya'yı çok sert vuracak ve bir işgal durumunda yapacağımız daha çok şey var" ifadelerini kullandı.

"KIRIM İŞGAL EDİLDİĞİNDE AVRUPA VE NATO YETERİNCE SERT OLMADI"

Johnson, Rusya 2014'te Kırım'ı işgal ettiğinde Avrupa ve NATO müttefiklerinin "yeterince sert" olmadığını ve bu başarısızlığın enerji piyasasındaki istikrarsızlığa neden olduğu değerlendirmesinde bulundu. Rus petrol ve gazından uzaklaşmanın Birleşik Krallık'ın enerji güvenliğine yardımcı olacağına işaret eden Johnson, "...Rus gazına bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltabildik. Gaz tedarikimizin yalnızca yüzde 3'ü şu anda Rusya'dan geliyor. Ne kadar hızlı kendi enerjimiz konusunda bağımsız olursak, o kadar müreffeh olacağız. Aynı zamanda tabii ki enerji fiyatlarımız daha sürdürülebilir olacak ve bu da Birleşik Krallık tüketicisine fayda sağlayacak" ifadelerini kullandı.

WALLACE: UKRAYNA TOPRAKLARININ BİR KISMI FİİLEN İLHAK EDİLDİ

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace ise Baltık ve İskandinav ülkelerinin savunma bakanlarının yer aldığı Müşterek Denizaşırı Seferi Kuvveti (JEF) Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Rusya'nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması kararıyla uluslararası hukuka açıkça karşı geldiğini belirtti.

Ukrayna'nın bir kısım topraklarının fiilen ilhak edildiğine vurgu yapan Bakan Wallace, "Ukrayna, şu anda topraklarının bir kısmı fiilen ilhak edilmiş egemen bir devlet. Ukrayna, Avrupa'da egemen ve demokratik bir devlet. Avrupa'da hepimiz endişelenmeliyiz ve Putin'i hem NATO'yu hem de Avrupa'yı ve daha da önemlisi değerlerimizi baltalamaktan caydırmak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmemeliyiz" dedi.