BMGK'daki Avrupa Birliği üyelerinden Rusya'ya Malezya uçağı çağrısı

BMGK'daki Avrupa Birliği üyelerinden Rusya'ya Malezya uçağı çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:04
https://www.qha.com.tr/

Bir kere daha Rusya’ya 298 kişinin hayatını kaybettiği Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesi olayındaki rolünü kabul çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) Avrupa Birliği üyeleri; Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Belçika, Polonya tarafından 16 Temmuz 2019'da ortak bir açıklama yayımlandı. "Estonya'nın bugün AB Güvenlik Konseyi Üyesi olarak katıldığı beş AB Güvenlik Konseyi Üyesi adına" yayımlanan açıklamada Malezya uçağı ile birlikte Rusya'nın diğer hukuksuzluklarıyla ilgili de çağrıda bulunuldu.

Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı işgali ile Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü konusundaki değişmez tutumlarını bir kere daha hatırlatan Avrupa ülkeleri, Azak Denizi'ndeki hukuksuzluklar ve savaş esiri 24 Ukraynalı denizcinin serbest bırakılmasına ilişkin çağrılarını da yineledi.

Minsk anlaşmaları çerçevesinde Rusya'nın Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yürüttüğü saldırgan politikalar başta olmak üzere Donbas'ta Ukrayna vatandaşlarına yasa dışı pasaport dağıtmaya da son vermesi istenildi.

Açıklamanın son kısmında ise Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın 17 Temmuz 2014'te düşürülmesi olayının yıl dönümüne atfen Rusya'da devam eden soruşturmalar konusunda olaydaki sorumluluğunu kabul ederek iş birliğini kabul etmesi talep edildi.

AÇIKLAMA METNİNİ UKRAYNA'NIN BM DAİMİ TEMSİLCİLİĞİ PAYLAŞTI

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği söz konusu açıklamayı Facebok sayfasından, "BM Güvenlik Konseyi toplantısının sonucu üzerine Belçika, Fransa, Almanya, Polonya, Birleşik Krallık ve Estonya'nın ortak açıklaması" yorumuyla paylaştı.

https://www.facebook.com/364154900602122/posts/1028855410798731/