BM: Ukrayna'da en az 64 sivil öldü, 368 bin sığınmacı komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler insan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın işgal başlattığı Ukrayna'da 64 sivilin öldüğünü, 176 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 368 bin mültecinin de komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2022 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2022 10:30
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler insan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın işgal başlattığı Ukrayna'da 64 sivilin öldüğünü, 176 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 368 bin sığınmacının da komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki sivillerin durumuna ilişkin BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin raporundaki önemli bilgiler paylaşıldı. Rapora göre, Rus işgalcilerinin havadan ve karadan yapılan saldırılarında, Ukrayna genelinde 24 Şubat 2022 saat 04.00 ile 26 Şubat 2022 saat 17.00 arasında 64 sivil yaşamını yitirdi, 176 sivil yaralandı.

Gerçek rakamların muhtemelen "önemli ölçüde daha yüksek" olduğu vurgulanan açıklamada, gelecek günlerde sivil kayıpların daha da artabileceği uyarısı yapıldı.

136 ASKERİ PERSONEL HAYATINI KAYBETTİ

OCHA, Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy'in Rus işgalinin ilk gününden bu yana 130 askeri personelin öldüğü ve 310'dan fazlasının da yaralandığı açıklamasını da paylaştı. Sivil altyapı tesislerine yapılan saldırıların yüz binlerce kişiyi elektriksiz ve susuz bıraktığı belirtilen açıklamada, yüzlerce evin hasar gördüğü veya yıkıldığı ifade edildi.

İNSANİ YARDIM OPERASYONLARI ASKIYA ALINDI

Açıklamada, BM kuruluşları ve insani yardım ortaklarının, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle operasyonlarını askıya almak zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca BM kuruluşlarının durum izin verdiğinde Ukrayna'da kalmaya ve insani yardımları sürdürmeye kararlı olduğunun altı çizildi.

368 BİN SIĞINMACI KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ

Şu anda sadece göçmenlerin sayısına ilişkin güncellemeleri olduğunu belirten BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, Ukrayna sınırlarını geçerek komşu ülkelere sığınanların sayısının 368 bine ulaştığını kaydetti.

Mantoo, "Uluslararası sınırlara doğru ve bu sınırlar arasında büyük hareketlilikler rapor ediliyor. Durum çok akıcı ve saat başı değişiyor" ifadelerini kullanmıştı. BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısı yapıyor.