BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna konulu toplantısında neler konuşuldu?

Putin'in ayrılıkçı bölgeyi tanıması sonrası BM Güvenlik Konseyi acil toplandı. Toplantıda konuşan Ukrayna’nın BM Temsilcisi, Kıyiv’in barış istediğini, bu konuda siyasi ve diplomatik çözüme bağlı olduklarını söyledi. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Rusya'yı Ukrayna'yı daha fazla işgal etmek için bahane yaratmaya çalışmakla suçladı. Birleşik Krallık temsilcisi ise "Rusya bizi uçurumun eşikine getirdi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 14:49
https://www.qha.com.tr/

Putin'in Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri "bağımsız" olarak tanımasının ardından BM Güvenlik Konseyi Ukrayna'nın çağrısı üzerine acil toplandı. Toplantıda konuşan Ukrayna’nın BM Temsilcisi, Kıyiv’in barış istediğini, bu konuda siyasi ve diplomatik çözüme bağlı olduklarını söyledi. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmek için bahane yaratmaya çalıştığını söyledi. Birleşik Krallık temsilcisi ise konuya ilişkin "Rusya bizi uçurumun eşiğine getirdi" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna doğusundaki sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı. Ukrayna'nın talebi üzerine konsey üyeleri 22 Şubat gecesi Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasını görüştü.

UKRAYNA: RUSYA'NIN EK RUS İŞGAL BİRLİKLERİ KONUŞLANDIRMASI EMRİNİ KINIYORUZ

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kıslıtsya (Sergiy Kyslytsya), Rusya’nın Ukrayna doğu bölgesinde artırdığı gerginliğe dair, "Ukrayna topraklarında ek Rus işgal birliklerini konuşlandırmasını" kınadı. Ukrayna temsilcisi, BM üyesi bir ülkenin saldırı altında olduğunu belirterek, "Rusya'nın müzakereler için masaya dönmesini talep ediyoruz. Ukrayna topraklarında ek Rus işgal birlikleri konuşlandırma emrini kınıyoruz. İşgal birliklerinin derhal ve doğrulanabilir şekilde geri çekilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında Rusya’nın 8 yıldır bölgede savaş ve kaosa neden olduğunu savunan Kıslıtsya, "Hiçbir şeyden ve hiç kimseden korkmuyoruz. Kimseye hiçbir şey borçlu değiliz. Ve kimseye bir şey vermeyeceğiz" dedi.

RUSYA: VETO YETKİSİNİ KULLANDI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Moskova'nın diplomatik çözüm konusunda hala açık olduğunu iddia ederek, Donetsk ve Lugansk'ı kapsayan bölgeye atıfla "Donbas'ta yeni bir kan gölüne izin vermek niyetinde olmadıklarını" söyledi.

Bu ay BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın belirtilen saatte yapılması için toplantıyı programa aldığı ancak Rusya'nın daimi üye olarak elinde veto yetkisi olduğu için toplantıda herhangi bir adım atılamamış oldu. Bilindiği gibi, BM Güvenlik Kurulu'nda 5 daimi ülkeden herhangi birinin veto etmesi, karar çıkmaması için yeterli oluyor.

ABD: RUSYA İŞGAL İÇİN BAHANE YARATMAYA ÇALIŞIYOR

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Thomas Greenfield, Ukrayna'nın çağrısı üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya'nın doğu Ukrayna bölgesinde bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk'ı tanıyacağı açıklamasına sert eleştiriler yöneltti.

Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir şekilde saldırdığını belirten Thomas Greenfield, söz konusu iki bölgeye asker sevk etme girişimi için de "Onlara barış gücü diyor. Bu saçmalık. Gerçekte ne olduklarını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD temsilcisi, gelişmelere karşı kimsenin kenarda durmaması gerektiğini belirterek, "Dahası, Putin'in bu hamlesi, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmek için bir bahane yaratma girişiminin açıkça temelidir. Bu eylemin sonuçları Ukrayna sınırlarının çok ötesinde hissedilecek" diye konuştu.

ABD: PUTİN ULUSLARARASI SİSTEMİMİZİ TEST EDİYOR

Putin’in Rus imparatorluğu topraklarına geri dönmeye çalıştığına işaret eden Thomas Greenfield, "Putin, dünyanın zaman yolculuğu yaparak geri gitmesini istiyor. 1919'da değiliz, 2022'deyiz. BM, yeniden sömürgeleştirme değil, dekolonizasyon ilkesi üzerine kuruldu." sözlerini paylaştı.

Thomas Greenfield, Rusya’nın eylemlerinin sonuçlarının korkunç olacağı uyarısında bulunarak, işgalin devam etmesi halinde yıkıcı can kayıplarının yanı sıra Avrupa'nın milyonlarca yerinden edilmiş insan ile mülteci krizi yaşayacağı uyarısında bulundu.

"Putin uluslararası sistemimizi test ediyor, kararlılığımızı test ediyor." diyen Thomas Greenfield, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada da "Güvenlik konseyi, Rusya'nın savaş başlatmaması, diplomasiye yönelmesi konusunda ortak mesaj verdi" değerlendirmesini yaptı.

BİRLEŞİK KRALLIK: RUSYA BİZİ UÇURUMUN EŞİĞİNE GETİRDİ

Güvenlik Konseyi'nde söz alan BM’nin İngiltere Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da Rusya'nın Ukrayna hamlesini kınayarak, bu eylemin bölgede can kayıplarına ve korkunç insani krize yol açacağını belirtti.

Woodward, İngiltere'nin Rusya'ya, uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılarına yanıt olarak yeni yaptırımlar ilan edeceğini duyurdu. Woodward, ayrıca "Eylemlerinin ciddi ekonomik sonuçları olacaktır" dedi.

İngiltere temsilcisi, "Rusya bizi uçurumun eşiğine getirdi. Rusya'yı geri adım atmaya çağırıyoruz" diyerek Güvenlik Konseyinin Rusya'yı gerginliği azaltmaya, saldırganlığını kınamaya ve BM Şartı'na saygı duymaya çağırma sorumluluğunun bulunduğunu kaydetti.

ÇİN: EN KISA KONUŞMA

Toplantıda bir gelişme dikkatlerden kaçmadı. Rusya ile iyi ilişkilerde bulunan Çin'in temsilcisi ise en kısa konuşmasını yaparak herkesi şaşırttı. Çin temsilcisi Zhang Jun yaklaşık 50 saniye devam eden konuşmasında, Ukrayna konusunda tüm tarafların soğukkanlı davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi. Çin temsilcisi ayrıca Çin'in diplomatik çözüm adına her türlü çabayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.