BM Genel Sekreteri Guterres Odesa Limanı'nı ziyaret etti

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2022 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 15:59
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı üçlü zirve için Ukrayna’da resmi ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Odesa kentini ziyaret etti. Guterres’in ziyaret ettiği noktalardan biri de Odesa Limanı oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nın Odesa kentini ziyaret etti. Guterres, BM Genel Sekreterinin ziyareti kapsamında Tahıl Sevkiyatı Anlaşması çerçevesinde tahılların ihraç edildiği Odesa Limanı'nı gezdi. Ayrıca Guterres, limanda tahıl yüklenen gemiyi inceledi.

UKRAYNA TAHILLARI TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYA PAZARINA AÇILIYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş yüzünden abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde denetlendikten sonra varış noktalarına doğru yola çıkıyor.