BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs raporu: Taraflardan umutluyum

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:40
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hazırladığı Kıbrıs raporunu BM Güvenlik Kuruluna sundu.

"NADİR BİR FIRSAT"

Kıbrıs'ta 6 Ekim 2018-10 Nisan 2019'da tarafların ''anlamlı ve sonuç odaklı'' müzakerelere yeniden başlama noktasında kaydedilen ilerleme ve gelişmelere ilişkin raporunda Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in 26  Ekim 2018 ve 26 Şubat 2019 tarihlerinde BM denetiminde yaptığı iki görüşmeyi ''nadir bir fırsat'' olarak değerlendirdi.

http://qha.com.tr/haberler/mustafa-akinci-kibris-turk-halkinin-siyasi-esitligi-olmazsa-olmazimiz/15250/

Öte yandan, Kıbrıs'taki barış gücü misyonunun bu süreçte ateşkes hattında ihlallerde artış gözlemlendiğini rapor ettiğini kaydeden Guterres, '' İki taraf da kamuoyunda kapsamlı bir çözüm için gerekli siyasi iradenin var olduğu konusundaki şüpheleri dindirmeyi genel olarak başaramadı. Barış sürecinin geleceğine dair belirsizliğin devam etmesi iki toplumu siyasi angajmandan caydırdığı izlenimi verdi, kamuoyu algı anketlerinde daha fazla katılım isteği olmasına rağmen. Bu belirsizlik ayrıca iki toplumun yeniden birleşmesi beklentilerine dair inancı aşındırıyor.'' sözlerini kaydetti.

Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yaptığını hatırlatan Guterres, söz konusu raporda; Kıbrıs'ı 4 kez ziyaret ettiğini, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den yetkililer ve Avrupa Birliği'nden temsilcilerle de görüştüğünü aktardı. İstişareler sırasında tüm taraflar çözüm konusundaki taahhütlerini yinelese de bu yöndeki çabaların başarılı olamadığını ifade etti.

http://qha.com.tr/haberler/kktc-disisleri-bakani-ozersay-rumlar-siyasal-esitligi-sindiremiyor/18200/ GUTERRES, TEKLİF ETTİĞİ 6 NOKTAYI TARAFLARIN DEĞERLENDİRMESİNİ İSTEDİ

BM Genel Sekreteri Guterres, adadaki çözüm konusunda daha önce de teklif ettiği 6 noktayı yapıcı bir şekilde değerlendirme çağrısında bulundu. Guterres, iki bölgeli, iki toplumlu ve eşit siyasi hakların olduğu bir federasyon konusunda taraflara önemli konulardaki farklılıkları açığa kavuşturmak için adı geçen 6 noktanın önemli olduğunu dile getirdi. Ayrıca Guterres raporunda, ''Müzakerelerin yeniden başlaması için gereken şartlar henüz meyve vermese de tarafların bu fırsatı farklılıkların üstesinden gelmek için kullanacağından hala umutluyum.'' değerlendirmesinde bulundu.