BM Genel Kurulu Kararı ile "Ukrayna'nın Bölgesel Bütünlüğü"nün kabulünün 7'nci yıldönümü

Ukrayna Dşişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu Kararı ile "Ukrayna'nın Bölgesel Bütünlüğü"nün kabulünün yedinci yıldönümü dolayısıyla ortak açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2021 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2021 16:39
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu Kararı ile "Ukrayna'nın Bölgesel Bütünlüğü"nün kabulünün yedinci yıldönümü dolayısıyla ortak açıklama yayımladı.

Ukrayna Dşişleri Bakanığı, bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun yedi yıl önce, 27 Mart 2014'te BM üye devletlerinin ezici bir çoğunluğu tarafından 68/262 “Ukrayna Bölgesel Bütünlüğü” kararını kabul etmesi vesilesiyle ortak bir açıklama yayımladı. BM üye devletlerinin ezici bir çoğunluğunun 68/262 “Ukrayna Bölgesel Bütünlüğü” kararını kabul ettiği belirtilen söz konusu açıklamada, uluslararası toplum, Ukrayna'nın egemenliğine, siyasi bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne uluslararası kabul görmüş sınırları içinde tam bağlılığını yüksek sesle ve net bir şekilde teyit ettiğine dikkat çekildi. Ayrıca, Genel Kurulun açık taleplerine rağmen Rusya Federasyonu'nun, halen Kırım'daki işgalini durdurmadığı vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

"Arnavutluk Cumhuriyeti, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan Cumhuriyeti, Kanada, Kosta Rika, Hırvatistan Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya Cumhuriyeti ve Federe Devletlerin Daimi Misyonları tarafından ortak bir açıklamadır. Mikronezya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya Cumhuriyeti, Lihtenştayn Prensliği, Litvanya Cumhuriyeti, Lüksemburg, Malta Cumhuriyeti, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Moldova Cumhuriyeti, Monako Prensliği, Karadağ, Hollanda Krallığı, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Norveç, Polonya Cumhuriyeti, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, Cumhuriyeti Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, 68/262 sayılı BM Genel Kurulu Kararı "Ukrayna'nın Bölgesel Bütünlüğü"nün kabulünün yedinci yıldönümü vesilesiyle BM'ye:

"UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE TAM BAĞLILIK YÜKSEK SESLE TEYİT EDİLDİ"

Yedi yıl önce, 27 Mart 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM üye devletlerinin ezici bir çoğunluğu tarafından 68/262 “Ukrayna Bölgesel Bütünlüğü” kararını kabul etti. Bu kararla, uluslararası toplum, Ukrayna'nın egemenliğine, siyasi bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne uluslararası kabul görmüş sınırları içinde tam bağlılığını yüksek sesle ve net bir şekilde teyit etti. Genel Kurulun açık taleplerine rağmen Rusya Federasyonu, Kırım'daki işgalini durdurmadı. Aksine, aleni insan hakları ihlalleri ve suistimalleri ile yarımadada askeri yığınağı devam ediyor.

"RUSYA'NIN İHLALLERİ GENEL KURULU KARAR ALMAYA SEVK ETTİ"

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zayıflatan bu eylemleri, yarımadadaki etnik ve dini azınlıklara mensup kişilerin ve Rusya'nın işgaline karşı çıkan diğer tüm kişilerin insan haklarını ihlal ve ihlalleri, Genel Kurul'u kararlar almaya sevk etti. 71 / 205, 72/190, 73/263, 74/168, 75/192 "Ukrayna Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde insan haklarının durumu" ve 73/194, 74/17, 75/29, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi'nin bazı kısımlarının askerileştirilmesi sorunu”. Genel Kurul, bu kararlarda Kırım'ın geçici işgalini ve işgalci güç olarak Rusya Federasyonu'nu kınadı.

"RUSYA'NIN KIRIM'I İŞGALİ KABUL EDİLMEYECEKTİR"

Rusya'nın eylemleri, BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı, küresel endişe kaynağı olmuştur ve ayrıca Helsinki Nihai Senedinin yanı sıra uluslararası insani ve insan hakları hukukuna da aykırıdır. Rusya'nın Kırım'ın ilhak girişimini meşrulaştırma girişimleri kabul edilmeyecek ve tanınmayacaktır.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'da devam eden istikrarsızlık sürecini, özellikle Rusya'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin belirli bölgelerindeki eylemlerini, Minsk anlaşmaları kapsamında verdiği taahhütleri göz ardı ederek şiddetle kınıyoruz. Minsk anlaşmaları uyarınca ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı göstererek, Normandiya formatındaki çabalara desteğimizi ve doğu Ukrayna'daki çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesine olan kararlılığımızı yineliyoruz. Rusya, doğu Ukrayna'daki çatışmanın tarafıdır, arabulucu değil.Yine, Rusya Federasyonu'nu, Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kentindeki işgalini derhal sona erdirmeye ve Kırım'daki duruma ilişkin ilgili BM Genel Kurulu kararlarını tam olarak uygulamaya çağırıyoruz. Prensip olarak Ukrayna'nın, uluslararası toplumun Kırım konusundaki çabalarını pekiştirmek için bir Uluslararası Kırım Platformu kurma girişimini memnuniyetle karşılıyoruz."