BM Genel Kurulu 3. Komitesi, Kırım'daki insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarısını onayladı

75. Dönem Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 3. Komitesi, "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu" karar tasarısını kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, alınan karar ile ilgili memnuniyetini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2020 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2020 19:07
https://www.qha.com.tr/

75. Dönem Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 3. Komitesi, "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu" karar tasarısını kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, alınan karar ile ilgili memnuniyetini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 3. Komitesi, 18 Kasım 2020 tarihinde bir toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıda, "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu" karar tasarısı kabul edildi. Belgenin, Genel Kurul'un talebi üzerine sunulan ve BM Genel Sekreteri'nin işgal altında bulunan topraklardaki toplu insan hakları ihlallerine dair sayısız vakayı belgeleyen son iki raporuna dayandığı bildirilen açıklamada, "Güncellenen karar tasarısının temel unsurlarından biri, uluslararası topluma, işgalci bir güç olarak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için Rusya'ya baskı yapmak amacıyla, özellikle uluslararası platformlarda işbirliğini artırma çağrısı oldu." ifadeleri kullanıldı.

RUSYA'NIN GİZLİ SÜRGÜN YAPTIĞI İFADE EDİLDİ

Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilmiş topraklarındaki "kurumlarının" "Rusya Federasyonu'nun işgal gücü" olarak nitelendirilmesi konusuna özel dikkat gösterilen karar tasarısında, Rusya'nın, uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasadışı faaliyetlerde bulunmaya devam ederek yarımadanın nüfusunun demografik yapısını değiştirdiği kaydedildi. Bu durumun, özellikle Kırımlıların ekonomik ve sosyal haklarını olumsuz etkilediği ve onları Kırım'dan ayrılmaya zorladığı, bunun da gizli sürgün biçimi olduğu ifade edildi.

RUSYA'YA UYGULANAN ULUSLARARASI BASKIYA KATKI SAĞLAYACAK

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, yenilenmiş ve güçlendirilmiş söz konusu karar tasarısının kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilirken, karar tasarısının onaylanmasının, Kırım'ın yasadışı işgali ve ilhak teşebbüsüyle bağlantılı olarak Rusya Federasyonu'na karşı uluslararası baskının devam etmesine önemli bir katkı olduğu belirtildi.

KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ BELİRTİLDİ

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yılki karar tasarısının önemli maddeleri arasında Rus ordusunda zorunlu askerlik yapmak istemeyenlerin kovuşturulmasına son verilmesi çağrısı, zorla kaybetme davalarında cezasızlığın devam etmesinin kınanması ve belgelenmiş işkence vakalarında FSB'nin rolünün belirtilmesinin yer aldığı kaydedildi.

KIRIM TATARLARINA UYGULANAN BASKIYA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ayrıca belgede, Kırım Tatar halkına yönelik sistematik siyasi baskıya, siyasi tutsaklar hakkında alınan haksız ağır cezalara, Kırım'daki Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne yapılan baskı, yurttaş gazeteciler de dahil olmak üzere gazetecilere yönelik baskı ve insan haklarının kısıtlanması için salgın hastalıkların kullanılmasına dikkat çekiliyor.

RUSYA'YA AĞIR İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ DURDUR ÇAĞRISI

Karar, Rusya'dan ağır insan hakları ihlallerini derhal durdurmasını ve Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu ve AGİT Özel Gözlem Misyonu da dahil olmak üzere uluslararası insan hakları mekanizmalarına geçici olarak işgal edilmiş yarımadanın topraklarına engelsiz erişim sağlamasını talep ediyor.

UKRAYNA'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Ukrayna, Üçüncü Komite toplantısında karar tasarısını destekleyen ülkelere ve belgeyi hazırlayanlara müteşekkirdir ve tüm BM üye devletlerini aralık ayında BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylama sırasında kararı desteklemeye çağırıyor." denildi.