Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, Çin'in insan hakları ihlallerine karşı Uygur Türklerine destek verdi

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, Çin'in insan hakları ihlallerine karşı Uygur Türklerine destek verdi

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2021 14:36
https://www.qha.com.tr/

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karşı bir tepki de Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'dan geldi. Johnson, Çinli yetkililere yaptırım kararı alan Birleşik Krallık Parlamentosu milletvekillerinin "insan hakları ihlallerine karşı hayati bir rol oynadığını" kaydetti.

Birleşik Krallık, 22 Mart 2021 tarihinde Çin'in Doğu Türkistan'daki baskılar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkili ve bir kuruluşa yaptırım kararı aldı. Çin, bugün buna misilleme olarak Birleşik Krallık'a karşı yaptırım uyguladı. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun aldığı yaptırım kararını onaylarken; Uygur Türklerinin uğradığı insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

JOHNSON, UYGUR TÜRKLERİNE YÖNELİK İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KARŞI AÇIKLAMA YAPTI

Çin'in yaptırım uyguladığı kişilere desteğini ifade eden Başbakan Johnson, "Çin'in yaptırım uyguladığı milletvekilleri ve diğer İngiliz vatandaşları, Uygur Müslümanlarına yönelik ağır insan hakları ihlallerine ışık tutan hayati bir rol oynuyorlar. İstismara karşı konuşma özgürlüğü temeldir" dedi.

ÇİN, BİRLEŞİK KRALLIK'A YAPTIRIM MİSİLLEMESİ YAPTI

Birleşik Krallık, 22 Mart 2021 tarihinde Çin'in Doğu Türkistan'daki baskılar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkili ve bir kuruluşa yaptırım kararı aldı. Çin de buna misilleme olarak Birleşik Krallık'a karşı yaptırım uyguladı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin'in misilleme olarak İngiltere'deki 9 kişi ile 4 kurum ve kuruluş hakkında yaptırım kararı almasını kınadı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.