Belarus'taki son muhalif liderin Ukrayna'ya kaçtığı iddia edildi

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından ülkeden ayrılan muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya’nın destekçileri tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi lideri Marıya Kalesnikava ve konsey üyeleri Anton Rodnenkov, İvan Kravtsov'un ülkeden ayrılarak Ukrayna’ya gittiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2020 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2020 12:22
https://www.qha.com.tr/

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından ülkeden ayrılan muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya’nın destekçileri tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi lideri Marıya Kalesnikava ve konsey üyeleri Anton Rodnenkov, İvan Kravtsov'un ülkeden ayrılarak Ukrayna’ya gittiği bildirildi.

Belarus Sınır Komitesinden yapılan açıklamada, Marıya Kalesnikava, Anton Rodnenkov ve İvan Kravtsov'un bugün saat 05.00 civarında, Belarus sınırını geçtiği bildirildi. Fakat haber ajansları, Kalesnikava’nın sınırda alıkonulduğunu duyurdu.

BELARUS ÜÇ MUHALİFİN ÜLKEDEN ÇIKIŞ YAPTIĞINI AÇIKLADI

Belarus Sınır Komitesi temsilcisi Anton Bıçkockıy, "8 Eylül saat 05.00 civarında Anton Rodnenkov, İvan Kravtsov ve Marıya Kalesnikava Oleksandrivka sınır kapısından pasaport kontrolünden geçti ve Ukrayna'ya doğru gittiler." diye bildirdi.

Bıçkovskiy üç muhalifin de aynı araçta seyahat ettiğini belirtti.

HABER AJANSLARI KALESNİKAVA'NIN ALIKONULDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ

Öte yandan Belarus devlet kanalı Belarus 1 sosyal medyada yaptığı açıklamada, Rodnenkov ve Kravtsov’un yurt dışına kaçtığını, Kalesnikava’nın ise devlet sınırından yasa dışı olarak geçmeye çalıştığını ve o sırada alıkonulduğunu bildirdi.

İnterfax haber ajansının haberine göre, Belarus özel servisi Kalesnikava, Rodnenkov ve Kravtsov’u doğrudan tutukevinden Ukrayna sınırına götürdü. Ajansa konuşan ve ismi açıklanmayan bir kaynak, "Ne Rodnenkov, ne Kravtsov, ne de Kalesnikava yurt dışına çıkmayı planlıyorlardı. Buna kesinlikle karşılardı. Büyük ihtimal alıkonulduktan sonra sınıra götürüldüler ve ülkeyi terk etmeye zorlandılar." diye kaydetti.

ÜLKEDEN SÜRGÜN EDİLMEMEK İÇİN PASAPORTU YIRTTI

Ayrıca İnterfax-Ukrayna kendi kaynaklarına dayanarak Kalesnikava’nın ülkeden zorla sınır dışı edilmesini engellemek için kendi pasaportunu yırttığını bildirildi. Habere konuşan ismi açıklanmayan bir kaynak, "Ülkeden sürgün edilme girişimi sırasında, Kalesnikava pasaportunu yırttı dolayısıyla Ukrayna Sınır Servisi onu ülkeye alamadı." diye bildirdi.

MİNSK'TE ALIKONULDUĞU BİLDİRİLMİŞTİ

7 Eylül 2020 tarihinde Belarus siyasetindeki muhalif isimlerden Marıya Kalesnikava ve iki danışmanı Ivan Kravtsov ve Anton Rodnenkov’un Minsk şehrinin ortasında kimliği belirsiz kişilerce alıkonulduğu ve bir daha onlardan haber alınamadığı bildirilmişti.

KALESNİKAVA’NIN AMACI NEYDİ?

Kolesnikova, Rusya gibi birkaç ülke hariç artık tüm dünyada hileli olduğu kabul görmüş olan seçimler sonrası otoriter rejimin başındaki Aleksandr Lukaşenko ile diyalog sağlamaya çalışmak için muhaliflerce kurulmuş Koordinasyon Konseyi adlı organizasyonun lideriydi.

Amaçları gücün barışçıl bir şekilde el değiştirmesini sağlamaktı.

BELARUS’TAKİ PROTESTOLARBelarus Halk Cumhuriyeti, 26 yıldır ülkenin başında olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen kitlesel protestolar ve grevler ile yaklaşık 1 aydır çalkalanıyor.Belarus’ta, 9 Ağustos’ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto gösterileri başlamıştı.Belarus’taki muhalefet, seçimlerin hileyle kazanıldığını iddia ediyor. Avrupa Birliği de seçimlerin adil bir biçimde yapılmadığını savunarak, Minsk yönetimini yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu.