Belarus'ta gazeteciler ve insan hakları savunucularına baskınlar düzenlendi

2020 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından patlak veren hükumet karşıtı protestoların devam ettiği Belarus’ta, gazeteciler ve insan hakları savunucularının evlerine ve işyerlerine baskınlar düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2021 22:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2021 22:20
https://www.qha.com.tr/

2020 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından patlak veren hükumet karşıtı protestoların devam ettiği Belarus’ta, gazeteciler ve insan hakları savunucularının evlerine ve işyerlerine baskınlar düzenlendi.

Belarus'ta bugün, 16 Şubat 2021 sabahı, soruşturma görevlileri, ülkenin farklı bölgelerindeki insan hakları savunucularının, gazetecilerin ve bağımsız sendika temsilcilerinin evlerinde ve ofislerinde aramalar yapıldı. Azatlık Radyosu Belarus servisinin bildirdiğine göre, Minsk, Vitebsk, Gomel ve Belarus'un diğer kentlerinde, Belarus Gazeteciler Derneği ofisi ve çalışanlarının evlerinde, kaydı iptal edilen Vyasna insan hakları merkezinde, Belarus Radyoelektronik Sanayii İşçi Sendikası üyelerinin ve gönüllülerinin evlerinde en az 40 arama yapıldı.

ÜYE BAŞVURU FORMLARINA EL KONULDU

Soruşturma komitesi, aramaların, "protesto faaliyetlerinin finansman koşullarını tespit etmek" olduğunu ileri sürdü. Tut.By. portalının haberine göre, aramalar sırasında, insan hakları savunucusu Dmitriy Solovyev gözaltına alındı, Belarus Gazeteciler Derneğinde bilgisayar kasası ve yeni üye başvuru formlarına el konuldu.

"TÜM BELARUSLULAR TEHLİKEDE"

Muhalefetin eski cumhurbaşkanı adayı Svyatlana Tihanouskaya, yapılan baskınları değerlendirerek, "Bu gerçek bir devlet krizidir çünkü rejim iktidarı korumak için insan haklarını savunanları bile bastırıyor. Bunlar olduğu sürece tüm Belaruslular tehlikede." ifadelerini kullandı.

BM VE AB'YE BİLGİ VERİLDİ

Bu tür eylemlerle Aleksandr Lukaşenko'nun, "kendisi ve yakınlarına karşı uluslararası mahkeme için malzeme topladığını" belirten Tihanouskaya, ekibinin, gereken tedbirlerin alınması için Avrupa Birliği ve BM İnsan Hakları Konseyi'ne bilgi gönderdiğini söyledi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gazeteciler ve insan hakları savunucuları, Avrupa Konseyi ile BM'Nin Belarus'taki partnerlerinin aramalar, tutuklamalar ve cezai kovuşturmalar yoluyla sindirilmesi kabul edilemez. İfade ve toplanma özgürlüğü uluslararası standartlara uygun olarak sağlanmalı." dedi.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

BELARUS’TAKİ PROTESTOLARBelarus Cumhuriyeti, 26 yıldır ülkenin başında olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen kitlesel protestolar ve grevler ile 3 aydır çalkalanıyor. Belarus’ta, 9 Ağustos’ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto gösterileri başlamıştı.Belarus Merkez Seçim Komisyonunun açıklamasına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80,1 oy alarak seçimin galibi olmuştu. Belarus’taki muhalefet, seçimlerin hileyle kazanıldığını iddia ediyor. Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya’ya kaçmıştı. Svyatlana Tsihanouskaya’nın destekçileri tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi lideri Marıya Kalesnikava ve muhaliflerin avukatı Maksim Znak 10 Eylül’de ulusal güvenlikle ilgili bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. 23 Eylül 2020 tarihinde Aleksandr Lukaşenko, Minsk’teki Bağımsızlık Sarayında düzenlenen gizli törenle yemin ederek göreve başladı.  Lukaşenko yönetimi tarafından yemin töreni öncesinde herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştı. Öte yandan seçim sonuçlarını tanımayan Avrupa Birliği (AB), Kanada, Birleşik Krallık Belarus’a yönelik yaptırım uygulamaya başladı.