Bariyev: Rus baskısı yüzünden Kırım Tatarları anavatanlarında azınlık haline geldi

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:19
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Eskender Bariyev, “1783 ve 2014 yılındaki Rus işgalleri sonucunda Kırım Tatar halkı anavatanında azınlık haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM üyesi Eskender Bariyev, ABD’nin New York şehrinde düzenlenen BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı.

RUS İŞGALCİLERİN BASKI POLİTİKALARI

Konuşmasında Rus işgalci yönetiminin Kırım Tatarlarına yönelik uyguladığı baskı politikasına dikkat çeken Bariyev, 2018 yılında; 75 Kırım Tatarının gözaltına alındığını, 93’ünün sorgulandığını, 75’inin evinde arama ve Kırım Tatarları hakkında 145 tutuklama kararı alındığını bildirdi.

35 BİN KIRIM TATARI ANAVATANINI TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Rus hapishanelerinde 71 Kırım Tatar siyasi tutsağın tutulduğunu, işgalin başından bu yana 13 Kırım Tatarının kaçırıldığını ve 12 Kırım Tatarının öldürüldüğünü belirten Bariyev, işgalci yönetimin baskılar yüzünden 35 bin Kırım Tatarının ana vatanını terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

http://qha.com.tr/haberler/ktmm-heyeti-bm-yerli-halklar-daimi-forumu-na-katiliyor/24174/ BARİYEV, RUSYA'NIN BM BİLDİRGESİNİ İHLAL ETTİĞİNİ HATIRLATTI

Bariyev konuşmasında, “2016 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatarlarının temsili organı Kırım Tatar Milli Meclisini aşırıcılıkla suçlayarak yasakladı. Bunu yaparak, Rusya Yüksek Mahkemesi BM Yerli Halklar Bildirgesi’nin (UNDRIP) 5., 18. ve 19. maddelerini ihlal etti. Rusya, BM Uluslararası Adalet Divanının KTMM’ye uygulanan yasağı kaldırması ile ilgili aldığı kararı yerine getirmedi.”  hatırlatmasında bulundu.

"2O SİLAHLI ADAM EVİME BASKIN DÜZENLEDİ"

İşgalci yönetimin KTMM üyelerine karşı sistematik olarak baskılar uyguladığını bildiren Bariyev, “Ben vatanımda yaşayamıyorum. KTMM üyesi olduğum için Rusya gizli servisleri bana karşı baskı eylemleri gerçekleşti ve davalar açtı. 2014 yılında 20 silahlı adam evime baskın düzenledi. Hiçbir şey bulamayacağını bile bile evimde arama yaptılar. En az 20 KTMM üyesinin evine baskınlar düzenlendi ve aramalar yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve diğer uluslararası platformlara aktif bir şekilde konuşmacı olarak katıldığım için işgalci mahkeme, benim hakkımda gıyabi tutuklama kararı ve arama emri çıkarttı. Kırım Tatar liderleri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov anavatanlarından sürgün edildi.” şeklinde konuştu.

http://qha.com.tr/haberler/edem-bekirov-un-esi-gulnara-bekirova-haykirdi-bu-bir-insanin-yavasca-yok-edilmesi/16183/ ERVİN İBRAGİMOV VE EDEM BEKİROV HATIRLATMASI

Diğer taraftan KTMM üyesi Bariyev yaptığı konuşmada, mayıs 2016’da kaçırılan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Ervin İbragimov’un hala bulunamadığını hatırlattı. Ayrıca işgalci yönetimin, aynı zamanda KTMM üyesinin eşi olan, ağır hastalığı bulunan Kırım Tatar aktivist Edem Bekirov’u Aralık ayından beri tutukevinde alıkoyduğuna dikkat çekti.

27 Mart 2019 tarihinde düzenlenen baskınlar sırasında 26 Kırım Tatarının evinde arama yapıldığını ve 23 Kırım Tatarının tutuklanarak yasa dışı olarak Rusya’ya sevk edildiğini bildiren Bariyev, işgalci yönetimin, yerli halkı baskılara karşı korumaya çalışan avukatlara karşı da baskı uyguladığını vurguladı.

http://qha.com.tr/haberler/isgalciler-kirim-tatarlarini-tek-tek-tutukluyor/12895/ BARİYEV, BM ÖZEL RAPORTÖRÜNÜ UKRAYNA'YA DAVET ETTİ

“Devletin baskısı altında ve kendi topraklarının dışında yaşamak zorunda kalan yerli halkları korumaya yönelik programlar geliştirilmeli.” diye vurgulayan Bariyev, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği yerli halkların hakları özel raportörü Victoria Tauli Corpuz’u 2019 yılında Ukrayna’yı ziyaret etmeye davet etti.

http://qha.com.tr/haberler/avukat-semedlayev-kirim-tatar-aktivistler-alikonuldugu-sirada-darp-edildi/16017/ http://qha.com.tr/haberler/gazeteci-naumlyuk-onlarca-kirim-tatar-cocuk-babasiz-kaldi/12330/ http://qha.com.tr/haberler/isgalin-basindan-beri-kirim-da-17-kisi-kayboldu/11400/ http://qha.com.tr/multimedya/kirim-tatar-kaynak-merkezi-baskani-eskender-bariyev-roportaji/4504/