Üç gün süren Antalya Diplomasi Forumu, dünyada dış politika gündemini belirleyen bir platform haline geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bugün basın bildirisinde bildirdiğine göre, foruma 11 devlet ve hükümet başkanı ile 45 dışişleri ve bakan seviyesinde konuk katıldı. Yapılan oturumlar, paneller ve ikili görüşmelerde küresel ve bölgesel meseleler yenilikçi diplomasi temasıyla ele alındı. Foruma katılan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Şuşa Beyannamesi, tarihi bir beyannamedir" ifadelerini kullandı.
Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde yapılan Antalya Diplomasi Forumu, dünyanın birçok ülkesinden siyasetçi, bürokrat, uzman, akademisyen, gazeteci, öğrenci ve sivil toplum kuruluşlarından misafiri ağırladı. Koronavirüs salgınının ardından yapılan ilk uluslararası toplantı olan forumda, 18-19 Haziran 2021 tarihlerindeki oturumlarda birçok konu ele alındı. Diplomasinin kalbinin attığı ve dünyadaki her beş ülkeden birinin dışişleri bakanının katılım gösterdiği forumda, Afrika’dan Balkanlara, Avrupa’dan Asya’ya kadar Türkiye’nin dış politikada iş birliği sürecinde olduğu ülkelerden gelen yetkililer, küresel ve bölgesel sorunlara yönelik görüşlerini ifade etti ve fikir alışverişinde bulundu. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, forumda AA'ya röportaj vererek; Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi'nin tarihi önemine dikkat çekti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanış günündeki basın bilgilendirme toplantısında, Şuşa Beyannamesinin, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini ittifaklık düzeyine çıkardığını söyledi. Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov da, beyannameyi tarihi önemde ve uzun yıllar konuşulacak bir metin olarak nitelendirdi. Konuya ilişkin AA'ya açıklamalarda bulunan Ceyhun Bayramov'un değerlendirmesi şöyle:
"Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler, Şuşa Beyannamesi ile kalite olarak daha üst bir düzeye taşındı. Yeni gelişim perspektiflerinin temeli atıldı. Burada siyasi, ekonomik, insani, askeri, savunma, Türk dünyasına yönelik mesajlar, Azerbaycan ve Türk diasporalarının faaliyetine yönelik, bölge sorunlarının çözümüne yönelik mesajlar yer alıyor. Bu beyanname sadece Azerbaycan ve Türkiye'yi değil bölge ülkelerini de olumlu etkileyecektir. Beyanname, bölgemizde barış ve kalkınmaya hizmet edecektir.
ŞUŞA BEYANNAMESİ NELER YER ALIYOR?Şuşa Beyannamesi'nde Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi. Azerbaycan, Ermenistan'ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesi, işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında Türkiye'nin desteğine yüksek değer vermektedir. Taraflar, işgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi'nin faaliyetlerine Türkiye'nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapar. Taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde taraflar birbirine gerekli yardımı yapacak. Taraflar, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığını belirtirler.Şuşa Beyannamesi'nde Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulandı.