Avukat Semedlâyev: Kırım Tatar aktivistler alıkonulduğu sırada darp edildi

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2019 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2019 14:19
https://www.qha.com.tr/

Avukat Edem Semedlâyev, Rus işgali altında bulunan Kırım’da 27 Mart günü Kırım Tatarlarının evlerine düzenlenen baskınlar sonucunda; Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde alıkonulan 3 Kırım Tatar aktivist Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov’un gözaltına alındığı sırada Rus güvenlik güçleri tarafından darp edildiğini ve hakarete uğradığını bildirdi.

Kırım Dayanışması grubunun Semedlâyev’e dayandırarak Facebook sayfasında paylaştığı bilgide, “27 Mart günü saat 21.00-22.00 arasında Aksay şehrinde (Rusya) kafedelerdi. Üç kişilerdi: Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov. Kırım Tatarlarının bulunduğu yere 10-15 kişi girdi, yere yatırdı ve dövmeye başladılar. Genelde bacaklarına vurdular, kafalarına vurma emri yoktu. Yine de darbelerden biri Osman Arifmemetov’un kafasına geldi ve Remzi’nin (Bekirov) anlattığına göre o (Arifmemetov) baygınlık geçirdi. Hızlı bir şekilde onu kendine getirdiler…Bundan sonra onları kelepçeleyerek bir ormana götürdüler. Orada da dövmeye devam ettiler. Gençler yaşamla vedalaşmaya hazırdı.” ifadelerine yer verildi.

Kırım Tatar aktivistlerin daha sonra Timaşevsk şehrine (Rusya’nın Kransodar bölgesi) götürüldüğünü anlatan Semedlâyev, 6 saat süren yolculuk sırasında Kırım Tatar tutsakların ellerinin arkadan kelepçeli vaziyette tutulduğunu ve kendilerine Rus güvenlik güçleri tarafından hakaret ve tehditler edildiğini kaydetti.

https://www.facebook.com/crimeansolidarity/photos/a.416800078687454/817803868587071/?type=3&theater

Daha sonra Akmescit’ten (Simferopol) gelen Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlilerinin gelip Kırım Tatar tutsakları başka bir araca bindirerek Akmescit'e götürdüğü belirtildi.

Kırım Tatar aktivistlerden Remzi Bekirov’un alıkonulduğu sırada sırt çantasında 46 bin ruble olduğu, işgalci güçlerin o paraya da el koyduğunu ifade eden avukat, Bekirov’un parayı eşine teslim edilmesi talebinde bulunmasına rağmen hala o eşya ve paranın nerede olduğunun bilinmediğini anlattı. Bunun yanı sıra Semedlâyev, Kırım Tatar aktivistlerin 24 saat devamında aç tutulduğunu belirtirken, tutsakların elleri kelepçeli namaz kılmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

http://qha.com.tr/haberler/kirim-tatar-aktivist-ruslan-suleymanov-kirim-dan-rusya-ya-nasil-kacirildigini-anlatti/14598/

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskınlar düzenlendi. Aynı gün aramalar sonucunda 20 Kırım Tatarı işgalci güçler tarafından gözaltına alınırken, baskın sırasında evlerinde olmayan 4 kişiyi bulmak için operasyon düzenlendi. 28 Mart günü kayıp 4 Kırım Tatarından 3’ünün Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde alıkonulduğu öğrenilirken, 4. Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un nerede olduğu hala tespit edilemedi. Eşinin, Yayaçikov’un kaçırıldığına dair polise ihbarda bulunduğu öğrenildi.

Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları hakkında 15 Mayıs tarihine kadar tutukluluk kararı verdi.